Οργή και βίαια επεισόδια στο Μαυροβούνιο

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν με οδοφράγματα την πόλη Τσέτινιε για να μην μπορέσουν οι ιεράρχες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να προσεγγίσουν οδικώς την Μονή.

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στο Μαυροβούνιο, όταν εκατοντάδες πολίτες έστησαν οδοφράγματα και απέκλεισαν τους δρόμους, που οδηγούν στην πόλη Τσέτινιε και το μοναστήρι, για να εμποδίσουν τη σημερινή τελετή ενθρόνισης του νέου επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε την ικανοποίηση του που πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Ιωαννίκιου στην πόλη Τσέτινιε παρά τις αντιδράσεις πολιτών που δεν αποδέχονται την δικαιοδοσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Βούτσιτς συνεχάρη την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου που κατάφερε να δημιουργήσει ασφαλείς συνθήκες για την πραγματοποίηση της τελετής ενθρόνισης και κατήγγειλε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα το Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα του νυν προέδρου της Δημοκρατίας Μίλο Τζουκάνοβιτς ότι προκάλεσαν τα επεισόδια.

Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μαυροβουνίου έγινε σήμερα το πρωί στην Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου στην πόλη Τσέτινιε από τον Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριο.

Από χθες στην πόλη επικρατούσε ένταση και υπήρξαν συμπλοκές αστυνομίας και διαδηλωτών που προσπάθησαν να αποτρέψουν την πραγματοποίηση της τελετής ενθρόνισης. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν με οδοφράγματα την πόλη Τσέτινιε για να μην μπορέσουν οι ιεράρχες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να προσεγγίσουν οδικώς την Μονή. Καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας, όπως και σήμερα το πρωί, ακούγονταν συνεχώς πυροβολισμοί ενώ ομάδες διαδηλωτών, προσπαθώντας να εισβάλουν στην Μονή, συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Ο πατριάρχης της Σερβική Εκκλησίας Πορφύριος και ο νέο-ενθρονισμένος Μητροπολίτης έφτασαν σήμερα το πρωί στην Μονή με στρατιωτικό ελικόπτερο και υπό την προστασία των ειδικών δυνάμεων και έτσι η τελετή ενθρόνισης πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Xιλιάδες διαδηλωτές χρησιμοποίησαν ελαστικά, πέτρες και οχήματα για να αποκλείσουν τους δρόμους που οδηγούν στην πόλη Τσέτινιε, για να εμποδίσουν την τελετή ενθρόνισης του νέου επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι διαμαρτυρίες αντικατοπτρίζουν τις εντάσεις στη χώρα, η οποία παραμένει βαθιά διχασμένη ως προς τους δεσμούς της με τη Σερβία, με άλλους να υποστηρίζουν στενότερους δεσμούς με το Βελιγράδι και άλλους να αντιτίθενται σε κάθε φιλοσερβική συμμαχία.

Το Μαυροβούνιο διαχωρίστηκε από τη Σερβία το 2006, αλλά η εκκλησία του δεν απέκτησε αυτονομία και παρέμεινε υπό τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, καθιστώντας το σύμβολο σερβικής επιρροής.

Οι αντίπαλοι της ενθρόνισης του Μητροπολίτη Ιωαννίκιου στην κορυφαία ιερατική θέση, γνωστή ως Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Αρχιεπίσκοπος Cetinje, προσπέρασαν τα αστυνομικά οδοφράγματα, παίρνοντας τον έλεγχο των δρόμων που οδηγούσαν στην πόλη.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, αλλά αυτό δεν κατάφερε να διαλύσει τους διαδηλωτές που δήλωσαν ότι θα κρατήσουν τα οδοφράγματα όλη τη νύχτα.

Οι διαδηλωτές έριξαν επίσης έναν φράχτη που είχε βάλει η αστυνομία γύρω από το μοναστήρι στο Cetinje, όπου υποτίθεται ότι θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής η τελετή ενθρόνισης.

Δείτε επίσης: Το 75% των πολιτών στην Ιταλία είναι υπέρ της χρήσης υγειονομικού πιστοποιητικού

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading