ΟΗΕ: Οι Αφγανοί που βρίσκονται σε κίνδυνο δεν έχουν «σαφή τρόπο διαφυγής»

Οι περισσότεροι Αφγανοί δεν μπορούν να φύγουν από την πατρίδα τους και εκείνοι που μπορεί να κινδυνεύουν “δεν έχουν σαφή τρόπο διαφυγής”, δήλωσε σήμερα η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

Η Σαμπία Μαντού, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), επανέλαβε την έκκληση της υπηρεσίας στις γειτονικές χώρες να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορά τους ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να ζητήσουν άσυλο υπό το φως αυτού που αποκάλεσε “κρίση σε εξέλιξη“.

Η συντριπτική πλειονότητα των Αφγανών δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα μέσω συνηθισμένων διαύλων”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. “Μέχρι σήμερα, εκείνοι που μπορεί να κινδυνεύουν δεν έχουν σαφή τρόπο διαφυγής”.

Υπήρξαν μόνο “μικρής κλίμακας κινήσεις” Αφγανών που διασχίζουν τα σύνορα προς το Πακιστάν και το Ιράν, είπε η Μαντού. Οι δύο χώρες φιλοξενούν ήδη το 90% των 2,6 εκατ. Αφγανών προσφύγων που έχουν καταγραφεί αφότου έφυγαν από την πατρίδα τους τις τελευταίες δεκαετίες.

Τουλάχιστον 18.000 άνθρωποι έχουν αναχωρήσει από την Καμπούλ αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, το οποίο δεσμεύθηκε να διπλασιάσει τις προσπάθειες απομάκρυνσης καθώς αυξάνονται οι επικρίσεις για τη διαχείριση της κρίσης από τη Δύση.

Η Μαντού καλωσόρισε την απομάκρυνση Αφγανών υπηκόων μέσω ξεχωριστών διμερών προγραμμάτων, αλλά τόνισε πως δεν πρέπει να υποκαταστήσουν μια “επείγουσα και ευρύτερη διεθνή ανθρωπιστική απόκριση“.

“Η Ύπατη Αρμοστεία παραμένει ανήσυχη για τον κίνδυνο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος αμάχων σε αυτό το εξελισσόμενο πλαίσιο, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών“, πρόσθεσε.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading