ΟΗΕ: Καταγγελία από Μ. Μπατσελέτ για τις “πιο εκτεταμένες και σοβαρές” οπισθοχωρήσεις στον τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει δει ποτέ

Τι ανέφερε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ομιλία της ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η Μισέλ Μπατσελέτ απηύθυνε σήμερα έκκληση για ανάληψη «συντονισμένης δράσης» μπροστά στις «πιο εκτεταμένες και πιο σοβαρές οπισθοχωρήσεις», αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, που έχει ποτέ δει, όπως τόνισε.

“Για να σταθούμε εκ νέου όρθιοι από τις πιο εκτεταμένες και τις πιο σοβαρές οπισθοχωρήσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχουμε ποτέ δει, πρέπει να έχουμε μια οπτική που αλλάζει τη ζωή και μια συντονισμένη δράση, προκειμένου αυτό να επιτευχθεί” επεσήμανε η ίδια.

Επίσης, με αφορμή τη 47η σύνοδό του (μέχρι τις 13 Ιουλίου), που πραγματοποιείται ψηφιακά λόγω κορονοϊού, το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένας θεσμός που συστάθηκε πριν 15 χρόνια, θα ασχοληθεί με ποικίλες κρίσεις, όπως στη Μιανμάρ, τη Λευκορωσία αλλά και τη Νικαράγουα.

Ρωσία

Ανάμεσα σε πολυάριθμες καταστάσεις υποχώρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατήγγειλε η Μισέλ Μπατσελέτ συμπεριλαμβάνεται και η Ρωσία, από την οποία η Ύπατη Αρμοστής ζήτησε να «σεβαστεί τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα» παραμονές των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

«Είμαι συγκλονισμένη από τα πρόσφατα μέτρα που υπονομεύουν ακόμη περισσότερο το δικαίωμα των πολιτών να διατυπώσουν επικριτικές απόψεις και τη δυνατότητά τους να λάβουν μέρος στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου», υπογράμμισε η αξιωματούχος του ΟΗΕ, με επίκληση στην περίπτωση του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι και της διάλυσης του κόμματός του.

«Η νομοθεσία που περιορίζει τις ελευθερίες έκφρασης, ειρηνικής συνάθροισης και σύμπραξης πρέπει να συνάδουν με τους διεθνείς κανόνες και τα πρότυπα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», συμπλήρωσε η ίδια.

Η Μπατσελέτ προέτρεψε τη Μόσχα να βάλει τέλος στην αυθαίρετη πρακτική του να χαρακτηρίζει πρόσωπα, δημοσιογράφους και ΜΚΟ «εξτρεμιστές», «ξένους πράκτορες» και «ανεπιθύμητες οργανώσεις».

Λευκορωσία

Η κατάσταση αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λευκορωσία εξακολουθεί να επιδεινώνεται και σηματοδοτείται από εφόδους εναντίον ακτιβιστών και ανεξάρτητων ΜΜΕ αλλά και κατηγορίες για βασανιστήρια, πρόσθεσε ακόμα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ. 

Τιγκράι

Η ίδια ανέφερε ακόμα ότι είναι «βαθιά ενοχλημένη» από τις «σοβαρές παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Τιγκράι, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι «τρομακτική» με παραπάνω από 350.000 ανθρώπους σε κατάσταση λιμού.

Ακόμα, ενώ διεξάγονται σήμερα εθνικές εκλογές στην Αιθιοπία, η Μισέλ Μπατσελέτ κατήγγειλε καταχρήσεις που διαπράττονται σε βάρος των αμάχων «από όλες τις πλευρές της σύρραξης».

Η Ύπατη Αρμοστής ανέδειξε επίσης τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, τις αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, τη σεξουαλική βία εις βάρος παιδιών και ενηλίκων αλλά και τους βίαιους εκτοπισμούς.

Σιντζιάνγκ και Χονγκ Κονγκ

Η Μπασελέτ  είπε τέλος οτι ελπίζει να αποκτήσει φέτος «σημαντική πρόσβαση» στην κινεζική περιοχή Σιντζιάνγκ, απ’ όπου «πληροφορίες για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζουν να έρχονται».

Πάντα συγκριτικά με την Κίνα, η ίδια κατέληξε ότι ένας χρόνος πέρασε από την υιοθέτηση του νόμου για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, για τον οποίο οι υπηρεσίες της εκφράζουν «σοβαρές ανησυχίες».

Δείτε επίσης: Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε ναρκωτικά σε Αττική και νησιά- Εννιά οι συλλήψεις

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading