Οι ΗΠΑ υπόσχονται επιπρόσθετη βοήθεια 310 εκατ. δολ. σε Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ελ Σαλβαδόρ

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, στη διάρκεια ψηφιακής συνόδου με τον πρόεδρο της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Γιαματέι χθες Δευτέρα, ανήγγειλε ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει επιπρόσθετη βοήθεια αξίας 310 εκατομμυρίων δολαρίων για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να αντιμετωπιστεί η διατροφική ανασφάλεια στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η κυρία Χάρις και ο κ. Γιαματέι συμφώνησαν να δημιουργηθούν ειδικές δομές στη Γουατεμάλα ώστε οι πολίτες της χώρας αυτής να αποκτήσουν «νόμιμες οδούς» προκειμένου να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ και να μπορεί να προσφερθεί βοήθεια «σε όσους χρειάζονται προστασία» όσους «αιτούνται άσυλο» και για τη «μετεγκατάσταση προσφύγων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος δεσμεύθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα ενισχύσει τη συνεργασία της με τη Γουατεμάλα ώστε το ζήτημα της μετανάστευσης να αντιμετωπιστεί με «αποτελεσματικό, ασφαλή και ανθρώπινο τρόπο».

Η κυρία Χάρις αναγνώρισε τα «οξεία» προβλήματα που εξωθούν πολλούς Γουατεμαλτέκους να εγκαταλείπουν τη χώρα τους και να προσπαθούν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, ανάμεσά τους τις καταστροφές που προκάλεσαν οι κυκλώνες του 2020, την επίμονη ξηρασία που έχει καταστρέψει αγρότες και τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Επισήμανε ακόμη ανάμεσα στις γενεσιουργές, τις «ριζικές» αιτίες του φαινομένου την ακραία φτώχεια, τη διαφθορά, τη δράση συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος και τη βία εναντίον μειονοτήτων και των γυναικών.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε» με την κυβέρνηση του κ. Γιαματέι «για να αντιμετωπίσουμε τόσο τις οξείες αιτίες όσο και τα ριζικά αίτια κατά τρόπο που θα φέρει ελπίδα στον λαό της Γουατεμάλας ότι θα έχει ευκαιρίες αν παραμείνει στην πατρίδα του», είπε η Κάμαλα Χάρις.

Ο Αλεχάντρο Γιαματέι ανέφερε πως η κυβέρνησή του επιθυμεί τη συνεργασία με τις για να «επιτευχθούν κοινοί στόχοι», να εξαλειφθεί «όχι μόνο η φτώχεια αλλά τα αίτια τόσο πολλών δεινών που μας πλήττουν».

Η Γουατεμάλα θα «αυξήσει τον αριθμό του προσωπικού ασφάλειας των συνόρων» και θα εντείνει «τα μέτρα στα βόρεια και στα νότια σύνορά της», σύμφωνα με ανακοίνωση του συντηρητικού γουατεμαλτέκου προέδρου.

Η κυρία Χάρις ανέφερε πως σχεδιάζει να ταξιδέψει στη Γουατεμάλα τον Ιούνιο.

Όταν ανέλαβε την εξουσία ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, την 20ή Ιανουαρίου, υποσχέθηκε να προχωρήσει σε αλλαγές της αμερικανικής πολιτικής στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Εν μέρει η πρόσφατη δραματική αύξηση των μεταναστών που περνούν παράτυπα τα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ αποδόθηκε στο ότι οι πολίτες των κρατών του επιλεγόμενου Βορείου Τριγώνου της κεντρικής Αμερικής πιστεύουν πως έχουν περισσότερες πιθανότητες να τους επιτραπεί να παραμείνουν από ό,τι επί των ημερών του προκατόχου του Τζο Μπάιντεν, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο της κυρίας Χάρις και του κ. Γιαματέι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, δρώντας σε συντονισμό, επέβαλαν κυρώσεις σε ένα μέλος του Κογκρέσου της Γουατεμάλας και έναν πρώην αξιωματούχο για τον ρόλο που τους προσάπτουν στο φαινόμενο της διαφθοράς στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι ο Φελίπε Αδόλφο Αλέχος Καμπάρα και ο Φελίπε Αλέχος Λορενσάνα «επιδίωξαν να επηρεάσουν τη διαδικασία επιλογής δικαστικών» στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο Εφετείο της Γουατεμάλας.

ΗΠΑ και ΗΒ επέβαλαν επίσης κυρώσεις στον Όσκαρ Ραμόν Ναχέρα, κοινοβουλευτικό στην Ονδούρα που φέρεται να καταχράστηκε το αξίωμά του για να διευκολύνει τη συμμορία Λος Κατσίρος, η οποία επιδίδεται ιδίως σε διακίνηση ναρκωτικών.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκροτήσει ειδική επιχειρησιακή ομάδα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading