Ο στρατός της Τουρκίας βοήθησε στη φυγάδευση Αφγανών αξιωματούχων (vids)

Η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί πριν την επίθεση των Ταλιμπάν

Σαράντα ή και περισσότερους αξιωματούχους της κυβέρνησης του Αφγανιστάν αλλά και βουλευτές φέρεται να μετέφερε μυστικά η Τουρκία την Δευτέρα 16 Αυγούστου, σε πτήση από το Αφγανιστάν προς την Κωνσταντινούπολη της Turkish Airlines η οποία αριθμούσε 324 επιβάτες.

Οι αξιωματούχοι είναι ασφαλείς

Στους επιβαίνοντες συμπεριλαμβάνονται ο δεύτερος αντιπρόεδρος Σαρβουάρ Ντανίς, ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Χανίφ Ατμάρ και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εθνικής Ασφάλειας, Αχμάντ Ζία Σράτζ, καθώς και άλλοι τρεις πρώην υπουργοί και αρκετοί βουλευτές. Πλέον βρίσκονται σε σημείο που να μην διατρέχουν κάποιον κίνδυνο.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι στρατιώτες της Τουρκίας βοήθησαν στο να επιβιβαστούν, μη επιτρέποντας σε πολλούς ανθρώπους να εισέλθουν στο αεροπλάνο, λόγω του χαμού που επικρατούσε στο αεροδρόμιο.

Πριν καν καταλάβουν οι Ταλιμπάν το Αφγανιστάν, υπήρχαν σχέδια εκκένωσης με τον αντιπρόεδρο του Αφγανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Συμφιλίωσης Εναγιατουλάχ Μπαμπούρ Φαραχμάν να δηλώνει:

«Είμαστε ευγνώμονες στην Τουρκία για αυτό που έκανε για εμάς. Ενδέχεται οι Ταλιμπάν να μην μας έβαζαν αμέσως στη φυλακή, αλλά θα έθεταν τα σπίτια μας υπό παρακολούθηση».

Η τουρκική πρεσβεία στην Καμπούλ είχε ήδη έτοιμα σχέδια εκκένωσης πολύ πριν οι δυνάμεις των Ταλιμπάν καταλάβουν την πρωτεύουσα και επικοινώνησαν με τούρκους υπήκοους και αφγανούς αξιωματούχους, που έχουν στενούς δεσμούς με την Τουρκία, και τους ενημέρωσαν για τα σχέδιά τους.

Καθώς οι Ταλιμπάν εισήλθαν στην Καμπούλ, η τουρκική πρεσβεία τους ενημέρωσε ότι η επιχείρηση εκκένωσης βρισκόταν σε εξέλιξη.

Δείτε επίσης: Παραλίγο τραγωδία στην Αίγινα – Φωτιά σε ιστιοφόρο

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading