Ο γαλλικός Τύπος αντεπιτίθεται στη Google

Ο γαλλικός Τύπος εξαπέλυσε αντεπίθεση στη Google ανακοινώνοντας ότι κατέθεσε αγωγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά του αμερικανικού κολοσσού τον οποίο και κατηγορεί ότι παραβιάζει τα συγγενικά δικαιώματα, τον νέο μηχανισμό που τίθεται σε ισχύ σήμερα με στόχο την καλύτερη κατανομή των εσόδων από την ψηφιακή τεχνολογία.

Η κατάθεση της ομαδικής προσφυγής ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Ζαν-Μισέλ Μπελέ, ιδιοκτήτη της La Dépêche du Midi και προέδρου της Ένωσης Τύπου Γενικής Ενημέρωσης (Alliance de la presse d’information générale), η οποία ιδρύθηκε το 2018 για να υπερασπισθεί τα δικαιώματα του Τύπου απέναντι στους κολοσσούς του Διαδικτύου. Στην Ένωση συμμετέχουν 305 έντυπα εθνικής, τοπικής και εβδομαδιαίας κυκλοφορίας.

Ο Ζαν-Μισέλ Μπελέ διευκρίνισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσουν προσφυγές και άλλες ενώσεις Τύπου, όπως το Συνδικάτο των Εκδοτών και η Εθνική Ομοσπονδία Ειδικών Εντύπων.  Το AFP, το οποίο δεν ανήκει στην Ένωση, ετοιμάζει επίσης δική του προσφυγή, ανακοίνωσε η διεύθυνση του πρακτορείου ειδήσεων.

Το συλλογικό αυτό διάβημα ανακοινώθηκε την ώρα που η Google θέτει σε ισχύ από σήμερα νέους κανόνες στους εκδότες ημερησίου Τύπου στη Γαλλία.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης θα είναι υποχρεωμένα να επιτρέπουν στην αμερικανική εταιρεία να χρησιμοποιεί δωρεάν αποσπάσματα του περιεχομένου τους, ειδάλλως οι πληροφορίες τους θα καταστούν λιγότερο εμφανείς στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, το οποίο θα οδηγήσει σε πτώση της διαδικτυακής τους κυκλοφορίας.

Το σύστημα αυτό τέθηκε σε εφαρμογή από την Google μονομερώς, παρά το γεγονός ότι σήμερα τίθενται σε ισχύ τα “συγγενικά δικαιώματα”, ένας νέος μηχανισμός που αποσκοπεί να επιτρέψει μια καλύτερη κατανομή των εσόδων από την ψηφιακή τεχνολογία προς όφελος αυτών που παράγουν ειδήσεις.

©Πηγή: amna.gr

Loading