Νιγηρία: Η Shell δέχθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις 95 εκατ. ευρώ σε πληγείσες κοινότητες

Κοινότητες της Νιγηρίας είχαν υποστεί μεγάλη καταστροφή εξαιτίας διαρροών πετρελαίου τη δεκαετία του 1970 – Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις της χώρας, η Shell ευθύνεται για την ζημία.

Η πετρελαϊκή εταιρεία κατηγορείται έδω και χρόνια ότι αδιαφορεί για την ζημία που προκάλεσε.

Η εταιρεία Shell δέχθηκε χθες Τετάρτη να καταβάλει ποσό ύψους 95 εκατομμυρίων ευρώ σε κοινότητες της νοτιοανατολικής Νιγηρίας που είχαν υποστεί καταστροφή εξαιτίας διαρροών πετρελαίου τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με δικηγόρους των δύο πλευρών.

Επίσης, το 2015, η Shell είχε δεχθεί να καταβάλει 70 εκατ. δολάρια (63 εκατ. ευρώ) ως αποζημίωση σε περίπου 15.000 κατοίκους της Ογκόνιλαντ, ενώ είχε επίσης δεχθεί να προχωρήσει σε διαδικασία απορρύπανσης έπειτα από διαρροή το 2008 παρότι η διοίκησή της διατεινόταν ότι οι δολιοφθορές των αγωγών από κατοίκους ήταν η βασική αιτία της ρύπανσης.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης του περιβάλλοντος, ανάμεσά τους το Κίνημα για την Επιβίωση του Λαού των Ογκόνι (MOSOP), κατηγορούν εδώ και πάνω από 20 χρόνια τη Shell για την ζημιά που έχουν προκαλέσει οι διαρροές αργού στο περιβάλλον και την αδιαφορία της για τους κατοίκους περιοχών στο Δέλτα του Νίγηρα που υπέστησαν καταστροφή τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πετρελαϊκής μόλυνσης.

«Η διαταγή πληρωμής 45,9 δισεκατομμυρίων νάιρα (94,9 εκατομμυρίων ευρώ) στους προσφεύγοντες έχει σκοπό να διευθετήσει πλήρως και οριστικά την απόφαση» που έλαβε η νιγηριανή δικαιοσύνη, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η θυγατρική της Shell στη Νιγηρία, η Shell Petroleum Development Company of Nigeria Limited (SPDC).

Η Shell είχε καταδικαστεί το 2010.

Η εταιρεία αμφισβήτησε επανειλημμένα την ετυμηγορία αυτή – μάταια. Εντέλει, η εταιρεία κατέληξε σε συμφωνία με τις κοινότητες που επλήγησαν σε δικαστήριο στην Αμπούτζα χθες Τετάρτη.

Ο Λούσιους Νουόζα, δικηγόρος που εκπροσώπησε μερικές από τις πληγείσες κοινότητες στην πολιτεία Ρίβερς, επιβεβαίωσε την απόφαση αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ξέμειναν από τερτίπια και εντέλει αποφάσισαν να δεχθούν» ότι έπρεπε να καταβάλουν αποζημίωση στους πληγέντες, είπε ο κ. Νουόζα αναφερόμενος στα στελέχη της διοίκησης και στους δικηγόρους της Shell.

Στη συνέχεια πρόσθεσε, «Η απόφαση οφείλεται στην αποφασιστικότητα της κοινότητας να δει να αποδίδεται δικαιοσύνη».

Η αγγλοολανδική εταιρεία δέχθηκε να καταβάλει αποζημίωση στην κοινότητα, ωστόσο επιμένει πάγια ότι οι διαρροές πετρελαίου είχαν προκληθεί από τρίτους κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Νιγηρία από το 1967 ως το 1970, όταν πολλοί πετρελαιαγωγοί και άλλες υποδομές είχαν υποστεί ζημιές.

Το MOSOP χθές εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα βάλει τα θεμέλια για να υπάρξει αντίδραση στη μακρά και διαρκή αδικία που υπομένει ο λαός των Ογκόνι», τόνισε.

Δείτε επίσης: Ύδρα: Κεραυνός προκάλεσε φωτιά

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading