Νιγηρία: Δύο αγελάδες για κάθε όπλο εγκληματία

Οι αρχές της Πολιτείας Ζαμφάρα, στη βορειοδυτική Νιγηρία, προκειμένου να πατάξουν την εγκληματικότητα από συμμορίες, υποσχέθηκαν σήμερα ότι θα δώσουν δύο αγελάδες για κάθε όπλο που θα τους παραδοθεί.

Ο κυβερνήτης Μπέλο Ματαουάλε τόνισε ότι «για κάθε τουφέκι που θα παραδίδει ο μετανοημένος ληστής, θα παίρνει ως αποζημίωση δύο αγελάδες».

Αρκετά χρόνια πλέον, οι απομονωμένες κοινότητες της περιοχής αυτής μπαίνουν στο στόχαστρο φονικών επιδρομών από ενόπλους που κυκλοφορούν με μηχανάκια και κλέβουν ζώα ή απάγουν ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον Ματαουάλε, η προσφορά των αρχών έχει ως στόχο να πείσει τα μέλη των συμμοριών, τους «ληστές», όπως τους αποκαλούν οι ντόπιοι, να αφοπλιστούν. Ενδέχεται παράλληλα να δοθεί και οικονομική αποζημίωση για να «αγοραστούν» τα όπλα από την Πολιτεία.

Έως σήμερα οι αρχές οργάνωναν επιχειρήσεις του στρατού και ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για να σταματήσουν τη δράση των συμμοριών, αλλά μάταια.

Προς το παρόν, τίποτα δεν δείχνει ότι αυτή η νέα στρατηγική θα πείσει τους «ληστές» (κυρίως κτηνοτρόφους Φουλάνι) να σταματήσουν τις επικερδείς δραστηριότητές τους, δηλαδή την κλοπή ζώων και τις απαγωγές για λύτρα.

Από το 2011, σχεδόν 8.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200.000 αναγκάστηκαν να φύγουν από τη βορειοδυτική Νιγηρία, εξαιτίας ταραχών που οι ειδικοί αποδίδουν στον υπερπληθυσμό και την κλιματική αλλαγή. Για να σταματήσουν τις συστηματικές κλοπές των ζώων τους, ορισμένοι κάτοικοι σχημάτισαν ομάδες αυτοάμυνας και τώρα κατηγορούνται για εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Δείτε ακόμη:

Πανικός στη Βρετανία – Αστυνομικός πατάει με το γόνατο έναν ύποπτο (vd)

Loading