Νέα πλήγματα της Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον της Λωρίδας της Γάζας – 18 νεκροί Παλαιστίνιοι

Τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Τζιχάντ έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής σήμερα τον θάνατο οκτώ ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας, από όπου εκτοξεύθηκαν νέες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, σε μια κλιμάκωση της έντασης που δεν φαίνεται προς το παρόν να βαίνει προς άμβλυνση.

Στις ισραηλινές πόλεις Νετιβότ και Ασκελόν οι κάτοικοι ξύπνησαν σήμερα από τον ήχο των σειρήνων οι οποίες προειδοποιούν τους πολίτες για την εκτόξευση ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με την αρχική αναφορά του στρατού.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για πυρά με προέλευση τη Γάζα και επεσήμανε στη συνέχεια ότι η Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε πλήγματα και στοχοθέτησε τη μονάδα του Ισλαμικού Τζιχάντ που εκτόξευσε τις ρουκέτες.

Από τις ισραηλινές επιδρομές έχουν σκοτωθεί σήμερα οκτώ Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και μέλη της δύναμης αλ Κοντς, του ένοπλου παρακλαδιού του Ισλαμικού Τζιχάντ. Συνολικά από χθες Τρίτη 18 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί περιλαμβανομένου του διοικητή του παλαιστινιακού κινήματος Μπάχα Αμπού αλ Άτα και της συζύγου του Άσμα.

Ηλικίας 41 ετών, ο αλ Άτα ήταν πατέρας πέντε παιδιών και είχε ενταχθεί στον Ισλαμικό Τζιχάντ τη δεκαετία του 1990. Ήταν διοικητής της οργάνωσης στη βόρεια Γάζα, από όπου οργάνωσε τις εκτοξεύσεις πολλών ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.

«Ήταν υπεύθυνος για πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις, εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του κράτους του Ισραήλ αυτούς τους τελευταίους μήνες και είχε σκοπό να διαπράξει άμεσα επιθέσεις», επεσήμανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Εξάλλου από χθες τουλάχιστον 250 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ισραηλινού στρατού, ο οποίος πρόσθεσε ότι έχει αναχαιτίσει το 90% αυτών χάρη στο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «Σιδηρούς Θόλος».

Μία ρουκέτα προκάλεσε ζημιές σε ένα σπίτι και μία άλλη σε εργοστάσιο, ενώ μία τρίτη έπεσε σε αυτοκινητόδρομο.

Χθες σχολεία, κολέγια, πανεπιστήμια και άλλες κρατικές υπηρεσίες παρέμεναν κλειστά ως το Τελ Αβίβ, την οικονομική μητρόπολη του Ισραήλ, που βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας. Σήμερα οι κρατικές υπηρεσίες παρέμειναν κλειστές σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Χαμάς και Ισραήλ έχουν επιδοθεί σε τρεις πολέμους στη Λωρίδα της Γάζας από το 2008. Όμως η οργάνωση αυτή, που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα, ενέκρινε την εκεχειρία με το Ισραήλ, έπειτα από μεσολάβηση του ΟΗΕ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, κάτι που δεν έχει κάνει ο Ισλαμικός Τζιχάντ.

Κι αν ο ισραηλινός στρατός συνήθως θεωρεί υπεύθυνη τη Χαμάς για όλες τις επιθέσεις που εξαπολύονται από τη Γάζα, προς το παρόν αυτή τη φορά έχει στοχοθετήσει μόνο θέσεις του Ισλαμικού Τζιχάντ.

«Για πρώτη φορά τη σύγχρονη εποχή το Ισραήλ κάνει διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ», επεσήμανε ο πολιτικός αναλυτής Μπεν Κασπίτ στην εφημερίδα Maariv. «Το Ισραήλ αποκλίνει από τη βασική του θέση, σύμφωνα με την οποία η Χαμάς, ως αυτή που διαθέτει την εξουσία στη Γάζα, θα πρέπει να πληρώνει το τίμημα για όσα συμβαίνουν εκεί», πρόσθεσε.

Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ αναμένεται στο Κάιρο για συνομιλίες με τους Αιγύπτιους, που ασκούν σημαντική επιρροή στη Λωρίδα της Γάζας και έχουν επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ, επεσήμανε διπλωματική πηγή.

«Η κατάσταση παραμένει πολύ περίπλοκη και ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι αυξημένος», υπογράμμισε η ίδια πηγή.

©Πηγή: amna.gr

Loading