ΝΑΤΟ: Στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες η σύνοδος κορυφής

Σε μια συγκυρία ισχυρών εντάσεων ανάμεσα στους Δυτικούς και τη Ρωσία, η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ θα λάβει χώρα στις 14 Ιουνίου στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες, όπως ανέφερε σήμερα η συμμαχία σε ανακοίνωσή της.

«Θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ», ένας οργανισμός «που ενσαρκώνει τον διαρκή δεσμό ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Αυτή θα είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής στην οποία θα πάρει μέρος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε υιοθετήσει ιδιαίτερα επικριτική στάση έναντι του συγκεκριμένου οργανισμού, όπως και σχετικά με τις δαπάνες, τις οποίες θεωρούσε υπερβολικά χαμηλές, των χωρών μελών του, και ιδιαίτερα της Γερμανίας, στον αμυντικό τομέα.

«Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, η τρομοκρατική απειλή, οι κυβερνοεπιθέσεις, η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια και η άνοδος της ισχύος της Κίνας» θα βρίσκονται στην “ατζέντα” της συνόδου αυτής, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί σε μια φάση που έχουν πολλαπλασιαστεί οι διενέξεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ιδιαίτερα σχετικά με την Ουκρανία, με τη μαζική ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτών κοντά στα σύνορα της χώρας αυτής.

Η σύνοδος κορυφής της 14ης Ιουνίου θα διεξαχθεί λίγο μετά την απόφαση των συμμάχων να αρχίσουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν την 1η Μαΐου, με στόχο να έχουν αποσυρθεί πλήρως μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

Οι χώρες που έχουν τους περισσότερους στρατιώτες στο Αφγανιστάν είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Τουρκία, η Βρετανία και η Ιταλία, ενώ η Γερμανία επιδιώκει να έχει ολοκληρώσει την αποχώρησή της ήδη τον Ιούλιο.

Δείτε επίσης: Politico: Η ΕΕ ετοιμάζεται να προσφύγει νομικά εναντίον της AstraZeneca

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading