Μυστήριο με τον εμβολιασμό του Κιμ Γιονγκ Ουν – Απέρριψε AstraZeneca η Β.Κορέα

Η Βόρεια Κορέα απέρριψε τα εμβόλια της AstraZeneca, εξαιτίας του φόβου για πιθανές παρενέργειες, όπως αποκαλύπτει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Νοτίου Κορέας, Yonhap News Agency.

Παράλληλα απορρίπτει τα εμβόλια από την Κίνα (ίσως την ισχυρότερη σύμμαχο της), και στρέφεται σε αυτά της Ρωσίας. Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Ιουλίου Β.Κορέα και Κίνα γιόρτασαν την επέτειο των 60 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας, η οποία υπεγράφη στις 11 Ιουλίου του 1961.

Το Ινστιτούτο για την Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας στη Σεούλ  που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Β. Κορέα, αναφέρει: «Η Βόρεια Κορέα παραμένει διστακτική σχετικά με τα κινεζικής παραγωγής εμβόλια, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, φαίνεται πως διάκειται θετικά για εκείνα (τα εμβόλια) ρωσικής παραγωγής, όμως ζητά την προμήθειά τους χωρίς κόστος»

Αν και το καθεστώς ισχυρίζεται πως η πανδημία δεν έχει αγγίξει τη χώρα, στις 30 Ιουνίου ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέπληξε ανώτατους αξιωματούχους του καθεστώτος «για παραλείψεις που δημιούργησαν σοβαρό περιστατικό σχετικό με την νόσο Covid – 19», γεγονός που «μεταφράστηκε» από τα μέσα ενημέρωσης στη Δύση «ως σπάνιο σημάδι για την σοβαρότητα της πανδημίας στη Βόρεια Κορέα».

Μυστήριο με τον εμβολισμό του Κιμ

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει εμβολιαστεί ενάντια στον κορωνοϊό και πως η Βόρεια Κορέα διαθέτει εμβόλια, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νοτίου Κορέας, που παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στο βόρειο γείτονα. Όπως δήλωσε ο νοτιοκορεάτης βουλευτής Χα Τάε Κέουνγκ, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ενημέρωσε το Κοινοβούλιο «κεκλεισμένων των θυρών» πως, αν και η Covax τον Φεβρουάριο είχε ανακοινώσει πως θα μεταφέρει εμβόλια στη Βόρεια Κορέα το πρώτο εξάμηνο του έτους, αυτό δεν συνέβη.

Πάντως, μη κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Σεούλ δεν αποκλείουν ο Κιμ και ανώτατοι αξιωματούχοι του καθεστώτος να έχουν παραλάβει εμβόλια για τους ίδιους μέσω «ανεπίσημων οδών».

Δείτε επίσης: Ιστορική συμφωνία της G20 για τη φορολόγηση των πολυεθνικών

Loading