Μειώνεται σταθερά η εγκληματικότητα στις ΗΠΑ, εξαιρουμένων των βιασμών

Η εγκληματικότητα στις ΗΠΑ μειώθηκε περαιτέρω το 2018, γεγονός που επιβεβαιώνει αυτή τη μακροχρόνια τάση, η οποία ανατράπηκε μόνο για σύντομο διάστημα, το 2015-16, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή αστυνομία.

Το FBI κατέγραψε λίγο περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια βίαια εγκλήματα το 2018, κάτι που σημαίνει ότι μειώθηκαν κατά 3,3% σε σχέση με το 2017.

Οι ανθρωποκτονίες μειώθηκαν κατά 6,2% μέσα σε ένα έτος, φτάνοντας τις 16.214. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις φόνους διαπράχθησαν με πυροβόλα όπλα.

Από την άλλη, αύξηση παρατηρήθηκε στους βιασμούς (+2,7%), ενδεχομένως επειδή περισσότερα θύματα τους κατήγγειλαν στην αστυνομία, ως αποτέλεσμα του κινήματος #MeToo.

Μειωμένα εμφανίζονται επίσης τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά, κυρίως επειδή μειώθηκαν κατά σχεδόν 12% οι διαρρήξεις.

Η εγκληματικότητα, που έφτασε στο απόγειό της στις αρχές της δεκαετίας του 1990, άρχισε στη συνέχεια να μειώνεται. Εξαίρεση αποτέλεσνα μόνο οι χρονιές 2015-16, καθώς τότε καταγράφηκε αύξηση των ανθρωποκτονιών, με φόντο τη διακίνηση ναρκωτικών και τις συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών σε πολλές μεγάλες μητροπόλεις (Σικάγο, Χιούστον, Βαλτιμόρη). Πολλοί αξιωματούχοι, όπως ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, εξέφραζαν φόβους ότι η τάση αυτή θα κλιμακωθεί επικίνδυνα.

Με 5 φόνους ανά 100.000 κατοίκους, οι ΗΠΑ είναι μια χώρα πολύ πιο ασφαλής σε σύγκριση με πολλές άλλες της αμερικανικής ηπείρου (31 στη Βραζιλία, 62 στο Ελ Σαλβαδόρ, 25 στο Μεξικό). Αντιθέτως στην Ευρώπη (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία) καταγράφεται μόλις 1 φόνος ανά 100.000 κατοίκους κάθε χρόνο και στην Ιαπωνία η αναλογία αυτή είναι ακόμη μικρότερη, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading