Μέρκελ: Θα τα βρούμε με την Γαλλία για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, κατά την διάρκεια επίσκεψής της σε ένα επαγγελματικό λύκειο στο Βερολίνο, δήλωσε πως παρ’ όλες τις διαφορές που έχουν, Γερμανία και Γαλλία θα έρθουν σε συμφωνία σχετικά με την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Μιλώντας ενώπιον των μαθητών, η Μέρκελ εξήγησε ότι παρ’ όλες τις διαφορές που έχουν με τον Μακρόν, οι δύο χώρες συμφωνούν στα θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη.

Τα κράτη μέλη που αποτελούν την ευρωζώνη «έχουν ασφαλώς ανάγκη από μια περισσότερο στενή πολιτική», δήλωσε, όμως ότι η Γαλλία και η Γερμανία, που θεωρούνται ο κινητήρας της Ευρώπης, αντιμετωπίζουν τα θέματα μερικές φορές με «διαφορετικό τονισμό», πρόσθεσε, αναφερόμενη ιδιαίτερα στο ζήτημα της ενίσχυσης της τραπεζικής ένωσης.

«Η Γερμανία εξακολουθεί να έχει τη γνώμη πως οφείλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, πως οφείλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί», δήλωσε η καγκελάριος, ενώ η Γαλλία επιδιώκει «ίσως να φθάσουμε ταχύτερα σε μια σύγκλιση».

Τι αναφέρει η Handelsblatt

Σε δημοσίευμά της, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε ότι κορυφαίοι πολιτικοί από τους συντηρητικούς κύκλους του κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ επιδιώκουν με ψήφισμα να απορρίψουν τη μετατροπή του υφιστάμενου ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο καθώς και οποιαδήποτε δημοσιονομική πολιτική χωρίς εθνικούς κοινοβουλευτικούς ελέγχους. Επίσης η Handelsblatt ανέφερε ότι οι βουλευτές αντιτάχθηκαν ακόμα και στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες έχουν στόχο να παρουσιάσουν τον Ιούνιο έναν κοινό οδικό χάρτη για μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη μετά το Brexit ενόψει μιας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για το θέμα.

Loading