Μάλτα: Παραιτήθηκε ο αρχηγός της αστυνομίας για τη δολοφονία της Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία

Την παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας στη Μάλτα προκάλεσαν οι έντονες αντιδράσεις των πολιτών, αλλά και της οικογένειας της Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία, που τον κατηγόρησαν για συγκάλυψη της δολοφονίας της ερευνήτριας δημοσιογράφου. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται κυβερνητικά στελέχη και ως ηθικός αυτουργός κατηγορείται επιχειρηματίας, ο οποίος συνελήφθη ενώ επιχειρούσε να διαφύγει από τη χώρα.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Λόρενς Κουτάζαρ δήλωσε ότι αποσύρεται «ώστε να γίνουν δυνατές οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία». Ο ίδιος ανέλαβε αρχηγός της αστυνομίας το 2016, και ήταν μεταξύ των προσώπων την παραίτηση των οποίων ζητούσαν τα κινήματα των πολιτών, μετά τη δολοφονία της δημοσιογράφου. Τον κατηγορούσαν για πλημμελή διενέργεια της αστυνομικής έρευνας, αλλά και για παραλείψεις στη φύλαξη της δημοσιογράφου όσο βρισκόταν ακόμα εν ζωή.

Η κοινή γνώμη και η οικογένεια της Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία είχαν καταφερθεί εναντίον του, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν ερεύνησε την πτώχευση της τράπεζας της Μάλτας Pilatus Bank το 2018, ο πρόεδρος της οποίας, ο Ιρανός Αλί Σαντρ Χασεμινετζάντ, συνελήφθη στις ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος και η δολοφονηθείσα τον είχε καταγγείλει σε υποθέσεις διαφθοράς στη Μάλτα.

Μάλιστα, ο Κουτάζαρ είχε θεαθεί να τρώει σε μαλτέζικο εστιατόριο, την ώρα που κάμερα τηλεόρασης κατέγραψε τον πρόεδρο της Pilatus Bank να βγαίνει από την πίσω πόρτα της τράπεζας με δύο βαλίτσες στα χέρια.

Σε δίκη για την υπόθεση της δολοφονίας έχουν παραπεμφθεί οι τρεις άνδρες που θεωρούνται απλοί εκτελεστές της δολοφονίας, αλλά και ο επιχειρηματίας, ο Γιόργκε Φένεκ, που κατηγορείται για συνέργεια.

Η σύλληψη του Φένεκ οδήγησε σε παραίτηση τον υπουργό Τουρισμού Κόνραντ Μίτσι και τον Κιθ Σέμπρι, διευθυντή του γραφείου του τέως πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ. Ο Σέμπρι ανακρίθηκε από την αστυνομία και αφέθηκε ελεύθερος παρά το γεγονός ότι ο Γιόργκε Σέμπρι έχει καταθέσει ότι είναι ο πραγματικός εντολέας της δολοφονίας.

Ερευνώντας στο πλαίσιο των Panama Papers, η Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία είχε αποκαλύψει ότι μία εταιρεία του Ντουμπάι, η 17 Black, είχε καταβάλει 2 εκατομμύρια ευρώ στους Σέμπρι και Μίτσι για άγνωστες υπηρεσίες.

«Μας κορόιδευαν όταν την επομένη της δολοφονίας της μητέρας μου ζητήσαμε την παραίτηση του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αστυνομίας και του γενικού εισαγγελέα, και την έναρξη έρευνας για τον Κιθ Σέμπρι. Παρακολουθήστε τώρα την πτώση τους», έγραψε στο Twitter ο Πολ Καρουάνα Γκαλιζία, γιος της δημοσιογράφου.

Loading