Μακρόν: “Σταδιακά και ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση θα επαναλειτουργήσει η εστίαση”

“Τα εστιατόρια  θα επαναλειτουργήσουν σταδιακά και ανά περιφέρεια, αναλόγως του κατά πόσο έχει τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία της Covid-19 στην κάθε περιοχή”, ανακοίνωσε σήμερα για τη Γαλλία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά από τα τέλη Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε στη Γαλλία το δεύτερο πανεθνικό lockdown, που αρχικά επρόκειτο να κρατήσει έναν μήνα.

Ωστόσο, δεν λειτούργησαν ούτε τον Δεκέμβριο, όταν επιτράπηκε να ανοίξουν τα άλλα καταστήματα που δεν διαθέτουν τρόφιμα.

«Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να ξανανοίξουμε τα εστιατόρια στα τέλη Μαΐου ή τον Ιούνιο σε εκείνες τις περιφέρειες όπου ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ευρέως, θα ακολουθήσουμε μια σταδιακή προσέγγιση», ανέφερε ο Μακρόν, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα σε ένα σχολείο κοντά στο Παρίσι.

Τα σχολεία επαναλειτούργησαν σήμερα, ενώ παρέμειναν κλειστά για τρεις εβδομάδες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επεσήμανε ότι περί τα μέσα Μαΐου θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και πάλι οι εξωτερικοί χώροι των μπαρ και των εστιατορίων σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά η οριστική απόφαση θα παρθεί εντός των επόμενων ημερών.

Βέβαια, διευκρίνισε ότι η πλήρης επαναλειτουργία των κλειστών χώρων θα εξαρτηθεί άρρηκτα από την υγειονομική κατάσταση και αυτό πιθανόν να γίνει τον Ιούνιο στις περιοχές με χαμηλά ποσοστά μολύνσεων.

«Για τα εστιατόρια, ξέρουμε ότι τα ποσοστά μολύνσεων είναι υψηλότερα στους κλειστούς χώρους και όταν οι άνθρωποι τρώνε, τραγουδούν και μιλάνε. Αυτό θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το περιορίσουμε για κάποιο διάστημα», κατέληξε ο Μακρόν.

Δείτε επίσης: Ντράγκι: “Το πρόγραμμα της Ιταλίας για την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Tαμείου Ανάκαμψης και οι έξι αποστολές”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading