Κορονοϊός: Απώλεια 7.800.000 θέσεων εργασίας μέσα σε τρεις μήνες στη Βραζιλία

Περίπου 7.800.000 θέσεις εργασίας έχασε σε διάστημα τριών μηνών η Βραζιλία, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ωστόσο το ποσοστό της ανεργίας στη Βραζιλία ανέρχεται σε 12,9%.

Η ανεργία αυξήθηκε στη χώρα κατά 1,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (Δεκέμβριος-Φεβρουάριος), όπου ανερχόταν σε 11,6% του ΑΕΠ, πριν από την έναρξη των μέτρων καραντίνας με στόχο την αναχαίτιση της επιδημίας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής IBGE, η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής μετρά 12,7 εκατομμύρια ανέργους, και η πλειονότητα των ανθρώπων που έχασαν την εργασία τους εργάζονταν στην άτυπη απασχόληση.

Η Αντριάνα Μπερινγκούι, αναλύτρια του IBGE, έκανε λόγο, σε ένα δελτίο Τύπου, για μια «πρωτοφανή μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας» στη Βραζιλία.

«Εκ των 7,8 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχασαν την εργασία τους, τα 5,8 εκατομμύρια εργάζονταν στον άτυπο τομέα», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με το IBGE, περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια εκ των 5 εκατομμυρίων εργαζομένων σε «οικιακές εργασίες» (φύλαξη παιδιών, οικιακές βοηθοί) έχασαν την εργασία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Δείτε ακόμη: Κορονοϊός: 20 νέα κρούσματα – Ένας ακόμη νεκρός