Κοντά στη σύρραξη Μπακού και Ερεβάν – Το Αζερμπαϊτζάν ”κόβει” στα δύο την Αρμενία με τουρκική υποστήριξη

Το Αζερμπαϊτζάν δείχνει να αγνοεί με περίσσιο θράσος και να γράφει στα παλαιά της τα παπούτσια την παρέμβαση της Μόσχας

Με διάφορες προκλητικές ενέργειες ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να κλιμακώνει την διείσδυση στα εδάφη της Αρμενίας, καταλαμβάνοντας μεγαλύτερο εύρος εδαφών της Αρμενίας.

Σε παλαιότερο μας με άρθρο, γράψαμε ότι το νέο συνοριακό επεισόδιο, που δημιουργήθηκε στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαιτζάν  έφερε μεγάλη ανησυχία, καθώς ο απώτερος στόχος είναι ο πλήρης έλεγχος της χερσαίας σύνδεσης του Αζερμπαϊτζάν με τα εδάφη στο Ναχιτσεβάν, τα οποία ενώ του ανήκουν, χωρίζονται γεωγραφικά από εδάφη της Αρμενίας, ενώ συνορεύουν με το Ιράν και την Τουρκία.

Να σημειώσουμε ότι πριν από περίπου μία ημέρα, μια ομάδα Αζερμπαϊτζάν στρατιωτών, κατέλαβε ένα μικρό τμήμα του αυτοκινητόδρομου στην περιοχή Syunik της Αρμενίας

Αυτό ήταν η αρχή γιατί φαίνεται πως σε μόλις 24 ώρες, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν κλιμακώνει την κατάσταση καθώς έχει ήδη πάρει τον έλεγχο, αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων αυτοκινητοδρόμων και αρκετών δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων της επικράτειας της Αρμενίας, αρχίζοντας να στέλνει τεθωρακισμένα οχήματα στην περιοχή.

Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις, προσπάθησαν τρεις φορές να διαπραγματευτούν με την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, αλλά δεν έχει επιτευχθεί συναίνεση.

Και αυτό συμβαίνει διότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν αγνοεί κάθε κλήση του ρωσικού στρατού, να εγκαταλείψει το έδαφος της Αρμενίας και προκαλεί με τεθωρακισμένα οχήματα που μεταφέρει στο έδαφος της Αρμενίας .

Αυτό δείχνει το γεγονός ότι το Μπακού ετοιμάζεται για πιθανές συγκρούσεις με τον αρμενικό στρατό, αγνοώντας τελείως τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει κίνδυνος κατά τη διάρκεια της ημέρας ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν, να κάνει προσπάθειες να προχωρήσει βαθιά στα εδάφη της περιοχής Syunik της Αρμενίας. 

Ο κύριος λόγος αυτού, είναι μια προσπάθεια κατάληψης του εδάφους του γειτονικού κράτους με τη βία, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας διάδρομος που μπορεί να συνδέσει το Nakhichevan και το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.

Και ενώ γίνονται αυτές οι ενέργειες προς το παρόν, ο CSTO δεν παρεμβαίνει στην τρέχουσα κατάσταση, κάτι που δημιουργεί ανησυχία και κριτική από την Αρμενία καθώς οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, συνεχίζουν να κλείνουν το τμήμα Chayzam-Shurnukh-Vorotan, του διακρατικού αυτοκινητόδρομου Ερεβάν-Μέγκρι.

Ο σχεδιασμός του Αζερμπαϊτζάν, είναι να κατασκευάσει μια σιδηροδρομική γραμμή στον διάδρομο του Ζανγκιλάν με προορισμό την Τουρκία, μέσω του θύλακα του Ναχιτσεβάν, ενώ σύμφωνα με τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2020.

Το κύριο μέρος της σύνδεσης Αζερμπαϊτζάν και Ναχιτσεβάν, θα περνάει από τα αρμενικά εδάφη και η Αρμενία, θα πρέπει να παρέχει ασφαλή συγκοινωνιακή σύνδεση.

Το Αζερμπαϊτζάν εφαρμόζει το σύστημα «ελεγχόμενου» αποκλεισμού, καθώς το κλείσιμο της κύριας διαδρομής στο Syunik, και συγκεκριμένα το Kapan, δεν αποκόπτεται από τον έξω κόσμο αφήνοντας ελεύθερη την εναλλακτική διαδρομή από το Aghvani-Tatev.

Η συγκεκριμένη διαδρομή ανοίγει γρήγορα, αλλά είναι δύσκολο να περάσουν φορτηγά.

Τα φορτηγά εξακολουθούν να παραμένουν σε ακινησία, κατά μήκος των τμημάτων Karmrakar και Goris του διακρατικού αυτοκινητόδρομου Ερεβάν-Καπάν.

Το Μπακού θέλοντας να υποστηρίξει τις θέσεις του, δηλώνει ότι η Αρμενία,  ακολουθεί πολιτική επιθετικότητας εναντίον του Αζερμπαϊτζάν, διατηρώντας ένα μέρος των διεθνώς αναγνωρισμένων εδαφών της υπό στρατιωτική κατοχή για σχεδόν 30 χρόνια, φέρει την ευθύνη για στρατιωτικά εγκλήματα όπως η σκόπιμη καταστροφή, υπεξαίρεση και αλλοίωση ιστορικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς σε αυτά τα εδάφη, καθώς και την παράνομη απομάκρυνση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αζερμπαϊτζάν από τη χώρα.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, σημείωσε ότι το γεγονός, αντικατοπτρίζεται στις αναφορές της UNESCO.

Συνιστούμε το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας, να εξοικειωθεί με την έκθεση δραστηριοτήτων της UNESCO που δημοσιεύθηκε το 2005. Η έκθεση αναφέρει σαφώς, ότι η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν έχει ζητήσει αποστολή διερεύνησης του Ναγκόρνο Καραμπάχ και άλλων κατεχόμενων γύρω περιοχών, αλλά λόγω της στρατιωτικής κατοχής στην Αρμενία αυτή η αποστολή δεν ήταν δυνατή»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading