Κλιματική Αλλαγή: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα ζωτικά σημεία της γης

Για εξασθένηση των «ζωτικών σημείων» της γης προειδοποιούν οι επιστήμονες – Να κυρηχθεί κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Από την ομάδα των 14.000 επιστημόνων, οι ερευνητές αυτοί έχουν θέσει αίτημα για κύρηξη κλιματικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κάνουν λόγο για αποτυχία των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν «την υπερεκμετάλλευση των πόρων της Γης» που οδήγησε στην κλιματική αλλαγή.

Συγκριτικά με το 2019 έχει σημειωθεί «πρωτόγνωρη άνοδος» των καταστροφών από πλημμύρες, καύσωνες, κυκλώνες, πυρκαγιές.

Από τα 31 «ζωτικά σημεία» του πλανήτη, στα οποία περιλαμβάνονται η έκλυση αερίων του θερμοκηπίου, το πάχος των παγετώνων και η αποψίλωση των δασών, τα 18 έχουν καταγράψει ρεκόρ, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσαν οι επιστήμονες στο περιοδικό BioScience.

Συγκεριμένα, το διοξείδιο του άνθρακα και μεθανίου στην ατμόσφαιρα έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2021. Οι παγετώνες λιώνουν σε ποσοστό 31% πιο γρήγορα σε σχέση με 15 χρόνια νωρίτερα και η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο στη Βραζιλία επίσης σημείωσε ρεκόρ το 2020.

Τα ζώα εκτροφής είναι περισσότερα από δισεκατομμύρια, ξεπερνώντας τον συνολικλο αριθμό των ανθρώπων και των άγριων ζώων.

Ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο Τιμ Λέντον του πανεπιστημίου του Έξετερ επισημαίνει: «Πρέπει να δράσουμε μπροστά στις ενδείξεις ότι βαίνουμε προς το σημείο κλιματικής ρήξης, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα για να απαγκιστρωθεί η οικονομία από τον άνθρακα και ξεκινώντας να αποκαθιστούμε τη φύση, αντί να την καταστρέφουμε».

Με την κατάσταση να έχει φτάσει στα άκρα οι επιστήμονες ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα: περιορισμός της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, μείωση της μόλυνσης, αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, προώθηση της διατροφής που βασίζεται στα φρούτα και τα λαχανικά, απομάκρυνση από το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης και σταθεροποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Δείτε επίσης: NYT: Αυτός είναι ο διασημος γιατρός πίσω από τις θεωρίες συνωμοσίας των αντιεμβολιαστών (Vid)

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading