Κίνα: Κενά στο σύστημα υγείας της χώρας αποκάλυψε ο κορονοϊός

Την ύπαρξη κενών στο κινεζικό σύστημα υγείας και πρόληψης μολυσματικών ασθενειών αποκάλυψε η επιδημία Covid-19, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας της Κίνας Λι Μπιν, που επισήμανε ότι «η μάχη κατά της επιδημίας ήταν ένα μεγάλο τεστ για το σύστημα και τις ικανότητες διακυβέρνησης της χώρας».

«Αποκάλυψε επίσης πως η Κίνα είχε ακόμη κενά στα συστήματα και στους μηχανισμούς της για την πρόληψη και τον έλεγχο μεγάλων επιδημιών και στο σύστημα της δημόσιας υγείας», υπογράμμισε ο αξιωματούχος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε διάφορα που θα μπορούσαν να γίνουν προκειμένου να βελτιωθεί το κινεζικό σύστημα υγείας, μεταξύ των οποίων η δημιουργία μιας «κεντρικής, ενιαίας και αποτελεσματικής διοίκησης». Έκανε επίσης λόγο για μια καλύτερη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των μεγαδεδομένων (big data) για την πρόληψη των επιδημιών. Το υπουργείο μάχεται για μια βελτίωση των νόμων για την υγεία ή ακόμη «μια ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας», είπε ο Λι Μπιν.

Oι σημερινές δηλώσεις γίνονται την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν το Πεκίνο ότι απέκρυψε πληροφορίες και δεν διαχειρίστηκε καλά την κρίση. «Θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην Κίνα», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας για την επιδημία.

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι μοιράστηκε γρήγορα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλες χώρες όλα τα δεδομένα που είχε στη διάθεσή του, υποστηρίζοντας τη δημιουργία μιας επιτροπής υπό την αιγίδα του ΠΟΥ προκειμένου να αποτιμήσει «την παγκόσμια απόκριση» στην Covid-19, αλλά μόνο «μετά το τέλος της επιδημίας».

Πηγή: AFP

Loading