Ιταλία-κοροναϊός: 12 νεκροί από τις ταραχές στις φυλακές

Στους 12 αυξήθηκε σήμερα ο αριθμός των νεκρών από τις εξεγέρσεις που έχουν σημειωθεί στις υπερπλήρεις φυλακές της Ιταλίας, με επίκεντρο τα μέτρα που έχουν επιβληθεί προκειμένου να περιοριστεί ο κοροναϊός, έγινε γνωστό από αξιωματούχους.

Οι κρατούμενοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν εξοργιστεί για τον περιορισμό των επισκέψεων των συγγενών τους, έχουν ξεσηκωθεί από την Κυριακή, βάζοντας φωτιές, κρατώντας ομήρους και δραπετεύοντας από ένα σωφρονιστικό κατάστημα.

Οι βιαιότερες διαμαρτυρίες έχουν τεθεί υπό έλεγχο έως σήμερα, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, όμως συνεχίζονται οι καταλήψεις και οι κινητοποιήσεις σε 10 φυλακές.

Όλοι οι όμηροι, οι περισσότεροι εξ αυτών δεσμοφύλακες και υγειονομικό προσωπικό, αφέθηκαν ελεύθεροι από τους κρατούμενους ή από την αστυνομία.

Επτά κρατούμενοι πέθαναν στη φυλακή της Μοδένας την Κυριακή και τη Δευτέρα. Σήμερα, άλλοι δύο βρέθηκαν νεκροί εκεί, όπως επίσης και άλλοι τρεις σε μια φυλακή στο Ριέτι, στα βορειοανατολικά περίχωρα της Ρώμης.

Οι περισσότεροι από τους θανάτους φαίνεται πως οφείλονται σε υπερβολική δόση φαρμάκων, τα οποία έκλεψαν οι κρατούμενοι από τις κλινικές που λεηλάτησαν, επισημαίνει το υπουργείο.

Πενήντα κρατούμενοι δραπέτευσαν χθες από μια φυλακή στη Φότζια και μονάχα οι 22 εξ αυτών είχαν συλληφθεί έως σήμερα το πρωί, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι διαμαρτυρίες και οι ταραχές ξεκίνησαν, αφότου οι αρχές περιόρισαν τις επαφές των κρατουμένων με τους συγγενείς τους σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση του κοροναϊού.

Στις ιταλικές φυλακές είναι χρόνιο το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει τους κρατουμένους και το προσωπικό περισσότερο ευάλωτους στη μόλυνση από τον Covid-19. Στις φυλακές εκτίουν τις ποινές τους 61.250 κρατούμενοι, περίπου 10.000 περισσότεροι από τον αριθμό που μπορούν να φιλοξενούν.

©Πηγή: amna.gr

Loading