Ισραήλ: Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές με μάσκες και υποχρεωτικό τεστ – Αριθμός-ρεκόρ κρουσμάτων χθες

Οι μαθητές στο Ισραήλ επέστρεψαν σήμερα στα θρανία με μάσκες και υποχρεωτικό τεστ, ενώ για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς είναι υποχρεωτικά δύο test την εβδομάδα – Όλα αυτά εν μέσω μια περιόδου έξαρσης των κρουσμάτων στη χώρα που έχει υψηλότατα επίπεδα εμβολιασμού αλλά όπου η Δέλτα «καλπάζει». 

Οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας ανησυχούν ότι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με φυσική παρουσία των περισσότερων από 2,4 εκατομμύρια μαθητές της χώρας, θα επιδεινώσει το πρόσφατο κύμα κρουσμάτων ενόψει μάλιστα της εβραϊκής εορταστικής περιόδου αυτό τον μήνα. Αυτό που θέλουν οπωσδήποτε να αποφευχθεί είναι η επιβολή ενός νέου λοκντάουν σε εθνικό επίπεδο.

Τα νέα κρούσματα εκτινάχθηκαν μετά την εμφάνιση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του νέου κορονοϊού, ενώ χθες, Τρίτη, καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ 10.947 νέων κρουσμάτων από τότε που ξέσπασε η πανδημία μεταξύ των 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων του Ισραήλ.

Έναρξη της νέας σχολική χρονιάς και χορήγηση τρίτων ενισχυτικών δόσεων

Βάσει μιας πολιτικής «ζούμε με την COVID», ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ αποφάσισε να προχωρήσει στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς όπως ήταν προγραμματισμένο, εντείνοντας εν μέρει την χορήγηση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός και αξιώνοντας την πραγματοποίηση τεστ από τους μικρότερους μαθητές, στους οποίους δεν χορηγείται το εμβόλιο, και τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς.

Το προσωπικό των σχολείων, που αρνείται να εμβολιαστεί, θα πρέπει να παρουσιάζει ένα αρνητικό τεστ δύο φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με τα μέτρα που έλαβε ο πρωθυπουργός πριν από το άνοιγμα των σχολείων.

Ωστόσο η κυβέρνηση Μπένετ εξήγγειλε τα νέα μέτρα μερικές μόνο μέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων για τη νέα σχολική χρονιά, προκαλώντας επικρίσεις από ορισμένους γονείς οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν τους δόθηκε αρκετός χρόνος για να προετοιμαστούν.

Οι μαθητές ηλικίας κάτω των 12 ετών – το εμβόλιο κατά της COVID-19 δεν έχει εγκριθεί για τα παιδιά της ηλικιακής αυτής ομάδας – όφειλαν σήμερα να παρουσιάσουν στους δασκάλους τους σημείωμα των γονέων τους, στο οποίο αυτοί θα επιβεβαίωναν ότι τους έκαναν τεστ στο σπίτι και το αποτέλεσμά του ήταν αρνητικό.

Η πραγματοποίηση τεστ στους μικρότερους μαθητές δεν είναι υποχρεωτική πέραν της πρώτης ημέρας. Ωστόσο αξιωματούχοι λένε ότι μπορεί να χρειαστεί να γίνουν κι άλλα τεστ πριν ή μετά τις εβραϊκές αργίες κατά τις οποίες συνηθίζονται οι μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις. Η πρώτη ημέρα αυτών των αργιών είναι στις 6 Σεπτεμβρίου και η τελευταία στις 30 του μήνα.

Στις περιοχές που έχουν ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων ζητήθηκε εξάλλου από τα σχολεία, στα οποία ποσοστό χαμηλότερο από το 70% των μαθητών έχει εμβολιαστεί, να κάνουν μάθημα εξ αποστάσεως. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο YNet, περίπου το 10% των μαθητών στο Ισραήλ θα άρχιζε σήμερα το σχολείο κάνοντας μάθημα μέσω διαδικτύου.

Στο Ισραήλ σχεδόν 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19, ήτοι περίπου το 60% του συνολικού πληθυσμού και περισσότερο από το 80% των ενηλίκων, ενώ το εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Η κυβέρνηση μείωσε ωστόσο την Κυριακή στα 12 έτη το κατώτερο ηλικιακό όριο για να μπορεί να λάβει κάποιος μια τρίτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την αύξηση των κρουσμάτων που συνδέεται με την παραλλαγή Δέλτα.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading