Ισπανός πρωθυπουργός: «Απαράδεκτες» οι ενέργειες του Μαρόκου στα ισπανομαροκινά σύνορα

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και «επίθεση στα εθνικά σύνορα» τις ενέργειες του Μαρόκου κατά τη διάρκεια της μεθοριακής κρίσης, πριν από δύο εβδομάδες, όταν χιλιάδες επίδοξοι μετανάστες μπήκαν στον ισπανικό θύλακα Θέουτα στην Βόρεια Αφρική.

«Δεν είναι αποδεκτό μια κυβέρνηση να επιτίθεται στα σύνορα λόγω μιας διαφωνίας στην εξωτερική πολιτική», είπε ο Σάντσεθ στους δημοσιογράφους, σχολιάζοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών του Μαρόκου, στην οποία συνέδεε τη μεταναστευτική κρίση με το ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας.

Πριν από δύο εβδομάδας, χιλιάδες μετανάστες εισήλθαν μαζικά στη Θέουτα από το Μαρόκο, αφού οι μαροκινές δυνάμεις ασφαλείας φάνηκε να χαλάρωσαν τους συνοριακούς ελέγχους.

Στην ανακοίνωσή του σήμερα το ΥΠΕΞ του Μαρόκου αναφέρει ότι θεωρεί πως η κρίση, η οποία προκλήθηκε από την παρουσία του ηγέτη του Μετώπου Πολισάριο (κόμμα το οποίο ζητά την ανεξαρτησία της περιοχής Δυτική Σαχάρα από το Μαρόκο) στην Ισπανία, είναι ένα «τεστ αξιοπιστίας» για τη διμερή σχέση των δύο χωρών και επέμεινε να δοθούν από τη Μαδρίτη «διευκρινίσεις χωρίς αμφισημίες».

«Η κρίση δεν συνδέεται με την περίπτωση ενός ατόμου (…) Είναι πρώτ’ απ’ όλα μια ιστορία ρήξης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του σεβασμού μεταξύ του Μαρόκου και της Ισπανίας. Είναι ένα τεστ για την αξιοπιστία της διμερούς εταιρικής σχέσης», αναφέρεται στο κείμενο αυτό, που δημοσιοποιήθηκε την παραμονή της κατάθεσης που θα δώσει στην ισπανική δικαιοσύνη ο ηγέτης του Πολισάριο, Μπραχίμ Γάλι.

Ο Γάλι, ηγέτης του Μετώπου Πολισάριο, που νοσηλευόταν στην Ισπανία από τα μέσα Απριλίου, πρόκειται να καταθέσει αύριο μέσω βιντεοδιάσκεψης στο πλαίσιο δύο ερευνών που έχει ξεκινήσει η Ισπανία για «βασανιστήρια» και «γενοκτονία». Η απόφαση της Μαδρίτης να τον δεχτεί «για ανθρωπιστικούς λόγους» για νοσηλεία προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης Μαρόκο που απάντησε χαλαρώνοντας τους συνοριακούς ελέγχους και αφήνοντας να περάσουν στη Θέουτα χιλιάδες Μαροκινοί μετανάστες.

«Αυτές οι δυσκολίες δεν θα πρέπει να μας κάνουν να ξεχνάμε ότι η αλληλεγγύη είναι για την εταιρική σχέση ό,τι και η αξιοπιστία για την καλή γειτονία», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, το οποίο απορρίπτει τις κατηγορίες περί «εκβιασμού» εκ μέρους του Μαρόκου.

Επίσης, η κρίση «δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο με την κατάθεση» του ηγέτη του Πολισάριο, αλλά το Μαρόκο ζητά από την Ισπανία «να ξεκαθαρίσει, χωρίς αμφισημίες, τις επιλογές, τις αποφάσεις και τις θέσεις της».

Το Ραμπάτ ζητά επίμονα, εδώ και αρκετές ημέρες, να γίνει μια έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έφτασε στην Ισπανία ο Γάλι ο οποίος, σύμφωνα με τις μαροκινές αρχές, ταξίδευε με πλαστό διαβατήριο.

Ο 71χρονος Γάλι καλείται να δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο μιας μήνυσης για «βασανιστήρια» που έχει κατατεθεί σε βάρος του. Η ισπανική δικαιοσύνη ερευνά επίσης την κατηγορία των «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», με βάση μια παλαιότερη μήνυση που είχε καταθέσει μια οργάνωση της Δυτικής Σαχάρας, κατηγορώντας τον για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των αντιφρονούντων που κρατούνταν σε στρατόπεδα στο Τιντούφ, στη δυτική Αλγερία.

Δείτε επίσης: Ισραήλ-Γιαΐρ Λαπίντ: Υπάρχουν ακόμη «πολλά εμπόδια» για τον σχηματισμό κυβέρνησης

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading