Ισπανία: Πακέτο βοήθειας 11 δισ. € για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας ενέκρινε σήμερα πακέτο ελάφρυνσης, ύψους 11 δισ. ευρώ, για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με σκοπό να τις βοηθήσει να αντέξουν την κρίση του κορονοϊού, από τα οποία τα 7 δισ. ευρώ αποτελούν άμεση βοήθεια.

Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, το πακέτο περιλαμβάνει επίσης 3 δισ. ευρώ για εθελοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους δανείων με κρατική εγγύηση που έχουν χορηγηθεί στις πληγείσες από την κρίση εταιρείες – πολλές από τις οποίες ανήκουν στον μεγάλης σημασίας τουριστικό τομέα – ενώ 1 δισ. ευρώ θα δοθεί με τη μορφή κεφαλαιακών ενισχύσεων.

«Η διάρκεια και ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας αυξάνουν τον κίνδυνο της υπερχρέωσης… Ενεργώντας τη σωστή στιγμή θα αποφύγουμε ένα μεγαλύτερο κόστος στο μέλλον», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Οι διαγραφές χρέους θα είναι ένα μέτρο τελευταίας καταφυγής, είπε.

Το πακέτο ελάφρυνσης αποσκοπεί κυρίως στο να βοηθήσει εταιρείες του τομέα καταλυμάτων να μειώσουν το υπερβολικό χρέος που ανέλαβαν για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο των περιορισμών στον τουρισμό και γενικότερα την κινητικότητα το περασμένο έτος και να ενισχύουν τη φερεγγυότητά τους.

Στο πλαίσιο της ενισχυμένης στήριξης του τουριστικού κλάδου, το σκέλος της άμεσης βοήθειας περιλαμβάνει 2 δισ. ευρώ για εταιρείες στις Βαλεαρίδες και Κανάριες Νήσους, τις δύο περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τη βουτιά του τουρισμού.

Η άμεση βοήθεια ή επιχορηγήσεις (grants) θα διοχετευθεί μέσω των ισπανικών περιφερειών και θα επιβλέπεται από τη φορολογική διοίκηση της χώρας.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading