Ισλανδία: Σκληραίνει τα περιοριστικά μέτρα κατά κορονοϊού

Έπειτα από σχεδόν τρείς μήνες σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων που λήφθηκαν για την παρεμπόδιση της διασποράς της Covid-19, η Ισλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι υπαναχωρεί σκληραίνοντας κυρίως τους περιορισμούς όσον αφορά τις συναθροίσεις, μετά την επανεμφάνιση μολύνσεων στη χώρα από τουλάχιστον δύο εστίες.

Εδώ και μια εβδομάδα, 28 από τα 31 νέα κρούσματα της Covid-19 που καταγράφηκαν στο νησί του Βορείου Ατλαντικού συνδέονται με εσωτερική μετάδοση στη χώρα, κυρίως στην πόλη λιμάνι ‘Ακρανες, περίπου 50 χλμ από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ. Μια εισαγωγή στο νοσοκομείο, η πρώτη από τα μέσα Μαΐου, καταγράφηκε επίσης την Τετάρτη.

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα», δήλωσε η πρωθυπουργός Κατρίν Γιακομπσντότιρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ενίσχυση των περιορισμών στις συναθροίσεις: το όριο από τα 500 άτομα θα ξαναπεράσει στα 100, όπως κατά τη διάρκεια όλων των πρώτων μέτρων που είχαν ληφθεί στις 16 Μαρτίου στην αρχή της επιδημίας.

Τι κανόνες προβλέπονται

Η τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων που έγινε απλή προαιρετική σύσταση από τις 22 Μαΐου ξαναγίνεται υποχρεωτικός κανόνας και η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε μέσα μεταφοράς, εσωτερικές πτήσεις, πορθμεία, κομμωτήρια ή οπουδήποτε κριθεί απαραίτητο για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Στα σύνορα όπου όλοι οι ταξιδιώτες μπορούν να υποβάλλονται σε διαγνωστική εξέταση για να αποφύγουν την καραντίνα, κυρίως στο διεθνές αεροδρόμιο του Κέφλαβικ, κύριο σημείο εισόδου στη χώρα, οι τουρίστες που επισκέπτονται το νησί για δέκα ημέρες ή περισσότερο θα πρέπει να ξαναπεράσουν ένα δεύτερο διαγνωστικό τεστ τέσσερις με έξι ημέρες μετά την άφιξή τους.

Τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από αύριο, Παρασκευή, 31 Ιουλίου για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Ξανά στο μάτι του κυκλώνα η Ισλανδία

Η Ισλανδία, που εφάρμοσε επίσης τη στρατηγική των μαζικών τεστ, είχε επιστρέψει σε μια σχεδόν κανονική λειτουργία με το άνοιγμα εκ νέου των λυκείων, των πανεπιστημίων και των κομμωτηρίων στις 4 Μαΐου, οι πισίνες άνοιξαν στις 18 Μαΐου, τα γυμναστήρια, τα μπαρ και οι ντισκοτέκ στις 25 Μαΐου. Η είσοδος στη χώρα των ξένων τουριστών επιτράπηκε ξανά στις 15 Ιουνίου στους ταξιδιώτες από τον χώρο Σένγκεν πριν επεκταθεί σε αυτούς από τις πιο ασφαλείς χώρες.

Η Ισλανδία έχει καταγράψει 1.872 κρούσματα κορονοϊού από την αρχή της επιδημίας, από τα οποία 39 είναι ενεργά σήμερα και έχουν απομονωθεί. Δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Loading