Ιρλανδία: 28,2% το ποσοστό της ανεργίας λόγω κορονοϊού

Σε επίπεδο ρεκόρ 28,2% έφτασε το ποσοστό της ανεργίας στην Ιρλανδία στα τέλη Απριλίου.

Στα τέλη Μαρτίου, η Ιρλανδία επέβαλλε τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων και ανέστειλε τη λειτουργία των επιχειρήσεων ενώ στις 18 Μαΐου σχεδιάζεται η σταδιακή άρση των μέτρων.

Το νέο ποσοστό της ανεργίας, προσαρμοσμένο στα δεδομένα της πανδημίας του κορονοϊού, αυξήθηκε απότομα από το 15,5% τον Μάρτιο αφού ο αριθμός των ανθρώπων που αιτήθηκαν την καταβολή του αυξημένου έκτακτου επιδόματος υπερδιπλασιάστηκε σε 602.107, επιπλέον του εποχικά προσαρμοσμένου αριθμού των 216.900 ανθρώπων που λαμβάνουν τακτικά επιδόματα ανεργίας.

Το υψηλότερο προηγούμενο ποσοστό ανεργίας που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισαν να δημοσιεύονται οι χρονοσειρές πριν από 37 χρόνια ήταν 17,3% το 1985. Το ποσοστό ανήλθε στο υψηλό, για την περίοδο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, επίπεδο του 16% το 2012.

Το προσαρμοσμένο ποσοστό της ανεργίας δεν περιλαμβάνει τους 427.400 επιπλέον εργαζομένους που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης μισθών για πληγείσες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του οποίου το κράτος συμφώνησε τον Μάρτιο να καταβάλει το 70% των μισθών έως του ποσού των 410 ευρώ την εβδομάδα για μια αρχική περίοδο 12 εβδομάδων.

Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 5,4% τον Απρίλιο από το 5,3% τον Μάρτιο, εξαιρουμένων των πληρωμών που έχουν καταβληθεί λόγω της πανδημίας.

Δείτε ακόμη: Google-Facebook: Μέχρι το τέλος του έτους η τηλεργασία

Loading