Ιράν: Ανακοινώθηκαν οι επτά υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου

Οι αρχές του Ιράν έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τους επτά υποψηφίους που έλαβαν έγκριση να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, ανάμεσά τους και πέντε υπερσυντηρητικοί.

Όπως ήταν αναμενόμενο η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ απορρίφθηκε, όπως είχε συμβεί και το 2017. Ωστόσο, έκπληξη αποτέλεσε η απόρριψη των υποψηφιοτήτων του Αλί Λαριτζανί, του συντηρητικού πρώην προέδρου του κοινοβουλίου, όπως και αυτή του μεταρρυθμιστή αντιπροέδρου Εσάκ Τζαχανγκουιρί.

Σύμφωνα με τον κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών και δημοσίευσε το πρακτορείο Irna, υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές της 18ης Ιουνίου είναι:

  • Ο Αμιρχοσεΐν Γκαζιζαντέχ- Χασεμί (υπερσυντηρητικός)
  • Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Αμπντολνασέρ Χεματί (μεταρρυθμιστής)
  • Ο Σαΐντ Τζαλιλί, πρώην γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (υπερσυντηρητικός)
  • Ο Μοχσέν Μεχραλιζαντέχ, πρώην αντιπρόεδρος (μεταρρυθμιστής)
  • Ο επικεφαλής της δικαστικής αρχής Εμπραχίμ Ραϊσί (υπερσυντηρητικός)
  • Ο στρατηγός Μοχσέν Ρεζαΐ, πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης (υπερσυντηρητικός)
  • Ο βουλευτής Αλιρεζά Ζακανί (υπερσυντηρητικός)

Ο Ραϊσί, στενός σύμμαχος του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ (του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν), είχε συγκεντρώσει το 38% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές του 2017 και θεωρείται φαβορί να κερδίσει.

Ο απερχόμενος, μετριοπαθής πρόεδρος Χασάν Ροχανί, ο οποίος επανεξελέγη το 2017, δεν μπορεί να υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα, καθώς το Σύνταγμα απαγορεύει τρεις συνεχείς θητείες.

Συνολικά σχεδόν 600 άνθρωποι υπέβαλαν υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, όμως αυτές πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος. Βάσει του κανονισμού, όσοι απορρίφθηκαν μπορούν να υποβάλουν τις ενστάσεις τους ως τα μεσάνυκτα σήμερα.

Δείτε επίσης: 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading