ΗΠΑ – Ιράν: Ουάσινγκτον επιθυμεί συνάντηση για το θέμα των κρατουμένων

Η ΗΠΑ επιθυμεί μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με το Ιράν για να συζητήσουν τις αποφυλακίσεις κρατουμένων, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε μια διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Ιράν Μπράιαν Χουκ εξέφρασε την ελπίδα για περαιτέρω ανταλλαγές κρατουμένων και για συνομιλίες επί ενός ευρέως φάσματος θεμάτων.

Η Τεχεράνη δεν ήταν πρόθυμη για συνομιλίες με την Ουάσινγκτον από τότε που η κυβέρνηση Τραμπ εγκατέλειψε την πυρηνική συμφωνία, ζητώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν σε αυτήν.

«Θα θέλαμε να έχουμε μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο για να έχουμε έναν προξενικό διάλογο, ώστε να μπορούμε να κινηθούμε πιο γρήγορα από όσο έχουμε ήδη κινηθεί», δήλωσε ο διπλωμάτης.

«Η πόρτα για διπλωματία από την πλευρά μας είναι ανοιχτή, όχι μόνο σε αυτά τα θέματα αλλά και σε… όλα τα ζητήματα που ταλαιπωρούν τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν για 41 χρόνια», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι ο Τραμπ «θα ήθελε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Τέλος, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον, που επικρίνει την Τεχεράνη για την υποστήριξη αντιπροσώπων της στο Ιράκ, τον Λίβανο και την Υεμένη, πιστεύει ότι το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράν που λήγει τον Οκτώβριο πρέπει να παραταθεί επ’ αόριστον.

Δείτε ακόμη:

Κορονοϊός: 3.851 νέοι θάνατοι και 114.921 νέα κρούσματα παγκοσμίως

Loading