ΗΠΑ-Covid-19: Οι οδηγίες για τη διενέργεια των τεστ δεν είχαν γραφτεί από τους επιστήμονες των CDC

Οι αμφιλεγόμενες κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τη διενέργεια των τεστ για τον νέο κορονοϊό, οι οποίες αναρτήθηκαν τον περασμένο μήνα στον ιστότοπο των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, δεν είχαν γραφτεί από τους επιστήμονες της υπηρεσίας και ανακοινώθηκαν παρά τις αντιρρήσεις τους, υποστηρίζει η εφημερίδα New York Times.

Οι οδηγίες αυτές δημοσιοποίηθηκαν στις 24 Αυγούστου και ανέφεραν ότι δεν είναι απαραίτητο να εξετάζονται όσοι εκτέθηκαν στην Covid-19 αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Επικαλούμενη πολλές πηγές με γνώση του θέματος, η εφημερίδα αφήνει να εννοηθεί ότι η σύσταση αυτή γράφτηκε από στελέχη του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS).

Μέχρι τότε, τα CDC συνιστούσαν να εξετάζονται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με κάποιο διαγνωσμένο κρούσμα. Η «στροφή» σόκαρε γιατρούς και πολιτικούς, ορισμένοι εκ των οποίων έκαναν λόγο για πολιτικές παρεμβάσεις.

Ο ναύαρχος Μπρετ Γκιρόιρ, υφυπουργός αρμόδιος για θέματα υγείας στο HHS, στο οποίο υπάγονται τα CDC, είχε δηλώσει εκείνη την περίοδο ότι ο στόχος ήταν να γίνονται τα «κατάλληλα τεστ» και όχι να διενεργούνται «εξετάσεις χάριν εξετάσεων» και ότι δεν υπήρξε πολιτική πίεση.

Τα εσωτερικά έγγραφα ωστόσο περιείχαν «στοιχειώδη λάθη», όπως για παράδειγμα αναφέρονταν σε «εξετάσεις για Covid-19» -αντί για εξέταση για τον εντοπισμό του ιού που προκαλεί την ασθένεια- και συστάσεις που αντίβαιναν σε όσα πρότειναν μέχρι τότε τα CDC.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είπαν στη NYT ότι τα έγγραφα αυτά προέρχονταν από τα CDC και αναθεωρήθηκαν με δεδομένα που προήλθαν από τον διευθυντή της υπηρεσίας, τον Ρόμπερτ Ρέντφιλντ. Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει ότι το HHS ξανάγραψε και μετά «ανάρτησε» τις οδηγίες στον ιστότοπο των CDC, προσπερνώντας τη διαδικασία επιστημονικού ελέγχου τους, κατά την οποία το κάθε έγγραφο πρέπει να εγκριθεί από έως και 20 γιατρούς και επιστήμονες.

Loading