Οι υπουργοί Εσωτερικών 5 χωρών της ΕΕ συζητούν μηχανισμό αυτόνομης κατανομής των μεταναστών

Οι υπουργοί Εσωτερικών πέντε χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στη Μάλτα σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν σ’ έναν μηχανισμό αυτόνομης κατανομής των μεταναστών, τον οποίο  ζητά η Ιταλία προκειμένου να τεθεί τέρμα στις κατά περίπτωση διαπραγματεύσεις, σε κάθε επιχείρηση που πραγματοποιείται στη Μεσόγειο.
Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Φινλανδίας (που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ) και της Μάλτας αναμένεται να επεξεργαστούν έναν μηχανισμό που θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές χώρες, που προτίθενται εθελοντικά να το κάνουν, να κατανέμουν μεταξύ τους με συστηματικό τρόπο τους ανθρώπους που διασώζονται στη θάλασσα.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα λάβει μέρος στις εργασίες που θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία στη διάρκεια του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.
Ο μηχανισμός κατανομής, τον οποίο ζητεί μετ΄επιτάσεως η Ιταλία, η οποία κατηγορεί τους εταίρους της ότι δεν την υποστήριξαν απέναντι στην εισροή μεταναστών, θα είναι προσωρινός εν αναμονή μιας επαναδιαπραγμάτευσης του Κανονισμού του Δουβλίνου που αναθέτει τον χειρισμό των αιτήσεων ασύλου στη χώρα πρώτης άφιξης.
Ο κανονισμός αυτός κρίνεται άδικος επειδή εναποθέτει το βάρος της υποδοχής, για γεωγραφικούς λόγους και μόνο, στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία ή τη Μάλτα, κύριες πύλες εισόδου των μεταναστών.
Σύμφωνα με τη συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ, τη Frontex,  σχεδόν 6.600 άνθρωποι προσπάθησαν να διαπλεύσουν τη κεντρική Μεσόγειο με προορισμό την Ευρώπη από τις αρχές του 2019 έως και τα τέλη Αυγούστου

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading