Οι υπ. Άμυνας Ιταλίας- Γαλλίας, για Λιβύη και Αν. Μεσόγειο

Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Λορέντσο Γκουερίνι, συναντήθηκε χθες Πέμπτη στην Ρώμη, με την Γαλλίδα ομόλογο του Φλοράνς Παρλί και συζήτησαν εκτός από τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στη λεγόμενη διαδικασία του Βερολίνου.

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη λιβυκή κρίση, δεν υπάρχει λύση που να προβλέπει διχοτόμηση της χώρας. Πρέπει να περιοριστεί οποιαδήποτε πόλωση της κρίσης», τόνισε ο Γκουερίνι.

Όπως θυμίζουν δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο πρόκειται για την ίδια θέση που ο Γκουερίνι εξέφρασε την περασμένη Τρίτη κατά την συνάντησή του στην Άγκυρα με τον ομόλογό του της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα τηρηθεί το εμπάργκο»

Για την αποστολή «Ειρήνη» που έχει στόχο την τήρηση του εμπάργκο όπλων που επιβάλλεται από το 2011 στη Λιβύη, η Γαλλία και η Ιταλία θεωρούν ότι «πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να στεφθεί με επιτυχία».

«Είμαστε έτοιμοι να ευνοήσουμε τον διάλογο και την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, ώστε να προληφθούν συγκρούσεις και να βεβαιωθούμε ότι θα συμβάλλουν όλοι στην τήρηση του εμπάργκο», είπε ο Ιταλός υπουργός.

Οι υπουργοί, το απόγευμα επισκέφθηκαν το στρατηγείο της αποστολής «Ειρήνη», στη Ρώμη.

Δεν θα γίνουν ανεκτές προκλητικές συμπεριφορές στην Αν. Μεσόγειο

Για την ανατολική Μεσόγειο, οι υπουργοί υπογράμμισαν ότι ο διάλογος και η συνεργασία είναι τα μόνα μέσα προς επιδίωξη διαπραγμάτευσης. Σε καμία περίπτωση, πρόσθεσαν, δεν είναι ανεκτές προκλητικές συμπεριφορές.

Η ιταλική κυβέρνηση «επαναλαμβάνει ότι επιθυμεί να τύχουν σεβασμού οι αρχές του διεθνούς δικαίου» ενώ «αποτελεί χρέος της να ευνοήσει μια διαδικασία διαλόγου η οποία να ξαναδημιουργήσει το αναγκαίο πνεύμα συνεργασίας».

Δείτε επίσης: Καθιστική διαμαρτυρία στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις της Σερβίας

Loading