Η Βόρεια Αμερική βίωσε φέτος τον πιο ζεστό Ιούνιο στη ιστορία της – Δεκάδες πυρκαγιές στον… Καναδά

Ο περασμένος μήνας ήταν ο πιο θερμός Ιούνιος πυ έχει καταγραφεί ποτέ στη Βόρεια Αμερική –  Χαρακτηρίστηκε από έναν φονικό καύσωνα σε διάφορα σημεία της περιοχής, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία παρατήρησης του κλίματος της ΕΕ, λέγοντας ότι αυτό αντανακλά τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ ξεκίνησαν από τα νοτιοδυτικά και συνεχίστηκαν στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ και στον Καναδά, όπου κατερρίφθη επί τρεις συναπτές ημέρες η ημερήσια θερμοκρασία σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών στην Βρετανική Κολούμπια.

Με κόκκινο χρώμα η περιοχή της Βρετανικής Κολούμπια στον Καναδά

Στην περιοχή καταγράφηκε τον Ιούνιο θερμοκρασία 1,2 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Κοπέρνικος για την Κλιματική Αλλαγή (C3S).

«Αυτοί οι καύσωνες δεν συμβαίνουν από το τίποτα. Συμβαίνουν μέσα σε ένα παγκόσμιο κλιματικό περιβάλλον, το οποίο θερμαίνεται και το οποίο τους καθιστά πιθανότερο να συμβούν», λέει ο κλιματολόγος της Υπηρεσίας Ζιλιέν Νικολά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο Ιούνιος του 2021 είναι μαζί με τον ίδιο μήνα του 2018 ο τέταρτος θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ. 

Ήταν ο δεύτερος θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη, ενώ η βόρεια Σιβηρία επίσης βίωσε υπερβολικά υψηλές θερινές θερμοκρασίες.

Είναι ήδη σαφές ότι οι καύσωνες σημειώνονται συχνότερα, είναι εντονότεροι και διαρκούν περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν, λέει ο Νικολά στο AFP.

«Οι καύσωνες που είδαμε τον περασμένο μήνα στη Βόρεια Αμερική, τη δυτική Ρωσία και τη βόρεια Σιβηρία είναι απλά τα τελευταία παραδείγματα μιας τάσης, η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί και στο μέλλον και η οποία συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη», εξήγησε ο ίδιος.

«Απειλές για τη ζωή»

Οι περιοχές που επλήγησαν είχαν επίσης ασυνήθιστη ξηρασία, σύμφωνα με μια έκθεση της C3S, η οποία επισημαίνει ότι τόσο οι δασικές πυρκαγιές όσο και οι καύσωνες «συνιστούν απειλές για τη ζωή».

Δεκάδες πυρκαγιές σημειώθηκαν σε διάφορα τμήματα του Καναδά τις τελευταίες ημέρες πυροδοτούμενες από έναν φονικό καύσωνα και από συνθήκες υπερβολικής ξηρασίας.

«Αυτό που συνέβη στον Καναδά είναι ένα μεγάλο άλμα σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ», λέει ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της C3S.

«Αυτά τα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας είναι μια ισχυρή υπενθύμιση της επίπτωσης που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή στις ζωές μας», τονίζει στο AFP.

Η Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα

Η Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα του 2015 κάνει έκκληση για διατήρηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας αρκετά κάτω από 2 ° C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και για συνέχιση των καταβαλλόμενων προσπαθειών ώστε να μην υπερβεί η αύξηση τους 1,5 ° C προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει οδηγήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε άνοδο περίπου 1,1 βαθμών Κελσίου μέχρι στιγμής, προκαλώντας όλο και σφοδρότερες καταιγίδες, ακραίους καύσωνες, ξηρασίες και δασικές πυρκαγιές.

Δείτε επίσης: Βέλγιο: «Πνίγεται» από την παραλλαγή «Δέλτα» – Το 50,2% των κρουσμάτων αντιπροσωπεύει η παραλλαγή

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading