Η Τσεχία θα ανοίξει παράρτημα της πρεσβείας της στην Ιερουσαλήμ

Η Τσεχία σκοπεύει να ανοίξει στην Ιερουσαλήμ παράρτημα της πρεσβείας της στο Ισραήλ που βρίσκεται στο Τελ Αβίβ, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Τόμας Πέτριτσεκ χθες Τετάρτη έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι.

Το νέο παράρτημα θα εγκαινιαστεί το πρώτο μισό του επόμενους έτους και σε αυτό θα υπάρχει ένας διπλωμάτης, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας.

Η χώρα διαθέτει αυτή τη στιγμή πρεσβεία στο Τελ Αβίβ και τρία προξενεία στην Ιερουσαλήμ, την Εϊλάτ και τη Χάιφα. Πριν δύο χρόνια άνοιξε στην Ιερουσαλήμ το “ Σπίτι της Τσεχίας”, ένα πολιτιστικό κέντρο.

Ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν τάσσεται εδώ και καιρό υπέρ της μετακίνησης της διπλωματικής αντιπροσωπείας της χώρας στην Ιερουσαλήμ.

Το μελλοντικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία έντασης στο Μεσανατολικό, με το Ισραήλ να την θεωρεί την “ αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσά του”, και τους Παλαιστίνιους να ζητούν να γίνει η Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

©Πηγή: amna.gr

Loading