Οι τουρκικές προκλήσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Αναστασιάδη-Τουσκ

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έφτασε στις 10.30 πμ στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπου αναμένεται να συζητήσουν για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κατά την άφιξή του, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποδέχτηκε στα σκαλιά του Προεδρικού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με μια θερμή χειραψία.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Τουσκ αναμένεται να προβούν σε δηλώσεις.

Χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ερωτηθείς τι θα επιδιώξει να εξασφαλίσει η Λευκωσία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 17-18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, είπε ότι θα επιδιώξει εκείνα που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο «και τα οποία επαναλήφθηκαν με τον ίδιο σαφή τρόπο στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών στις 15 Ιουλίου».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα Συμπεράσματά του τον περασμένο Ιούνιο, προειδοποιούσε την Τουρκία με στοχευμένα μέτρα, εκφράζοντας παράλληλα σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπογράμμιζε παράλληλα τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις, που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, και καλούσε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες.

Ακολούθως, στις 15 Ιουλίου, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι υιοθέτησε μέτρα κατά της Τουρκίας, ως απάντηση στη συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητά της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων, προβλεπόταν η περικοπή κοινοτικών κονδυλίων, το πάγωμα της επενδυτικής δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τουρκία, το πάγωμα της αεροπορικής συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας και η ακύρωση μιας σειράς διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ- Τουρκίας σε σχέση με την οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές και τη γεωργία.

Οι 28 συμφώνησαν εξάλλου πως, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ή περαιτέρω κλιμάκωσης, η ΕΕ είναι έτοιμη και για στοχευμένα μέτρα κατά προσώπων και εταιριών που σχετίζονται με τις γεωτρήσεις.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading