Η Ρωσία θέλει να υποτάξει την Ουκρανία, δήλωσε ο Όλεγκ Σεντσόφ κατά την παραλαβή του βραβείου Ζαχάροφ

Ο Ουκρανός κινηματογραφιστής Όλεγκ Σεντσόφ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος τον Σεπτέμβριο από τη Μόσχα, κάλεσε την Ευρώπη να μην δίνει βάση σε αυτά που λέει η Ρωσία, η οποία θέλει να κάνει την Ουκρανία να ζει «γονατισμένη», κατά την ομιλία που εκφώνησε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Γίνεται πολύς λόγος για κατευνασμό, για επίτευξη ειρήνης με τη Ρωσία, αλλά δεν πιστεύω αυτά που λέει ο Πούτιν και σας προτρέπω να μην τον πιστεύετε ούτε εσείς», δήλωσε ο Όλεγκ Σεντσόφ.
 
Ο κινηματογραφιστής παρέλαβε αυτοπροσώπως το βραβείο Ζαχάροφ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που αποφάσισε να του απονείμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2018 ενώ βρισκόταν ακόμη στη φυλακή.
 
«Η Ρωσία είναι μια απάτη, οι Ρώσοι δεν θέλουν την ειρήνη στο Ντονμπάς [την εμπόλεμη ανατολική Ουκρανία], δεν θέλουν την ειρήνη για την Ουκρανία, θέλουν να ζούμε γονατισμένοι, θέλουν να κατευθύνουν την ευρωπαϊκή πολιτική σύμφωνα με τις μεθόδους τους και δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε», είπε ενώπιον των ευρωβουλευτών.
 
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έπλεξε το εγκώμιο του νέου Ουκρανού προέδρου, του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς πλησιάζει μια σύνοδος κορυφής στο Παρίσι, στις 9 Δεκεμβρίου, για την προώθηση μιας διευθέτησης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, με μεσολάβηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που επιθυμεί μια προσέγγιση της ΕΕ με τη Μόσχα.
 
Ο Όλεγκ Σεντσόφ, που απελευθερώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής 70 κρατουμένων ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, είχε συλληφθεί στο σπίτι του στην Κριμαία το 2014 έπειτα από διαμαρτυρίες κατά της προσάρτησης αυτής της χερσονήσου από τη Μόσχα. Η καταδίκη του σε κάθειρξη 20 ετών στη Ρωσία για την προετοιμασία «τρομοκρατικών επιθέσεων» είχε προκαλέσει διεθνή κινητοποίηση.
 
«Κάθε φορά που κάποιος από εσάς σκέπτεται να τείνει χείρα φιλίας προς τον Πούτιν, θυμηθείτε τους θανάτους 13.000 Ουκρανών», είπε ο κινηματογραφιστής.
 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ιταλός Νταβίντ Σασόλι, κάλεσε για την απελευθέρωση και των υπόλοιπων τιμηθέντων με το βραβείο Ζαχάροφ που παραμένουν κρατούμενοι, όπως η Ιρανή Νασρίν Σοτουντέχ.
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Ζαχάροφ για το 2019 στον Ουιγούρο διανοούμενο Ιλχάμ Τότι, που έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη στην Κίνα.
 
Το βραβείο Ζαχάροφ, που πήρε το όνομά του από τον Σοβιετικό διαφωνούντα και πυρηνικό φυσικό Αντρέι Ζαχάροφ, απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο σε ανθρώπους που «έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της σκέψης».
©Πηγή: amna.gr

Loading