Η Κίνα μάχεται με τη Γερμανία για την πρώτη θέση σε εξαγωγές προς την ΕΕ

Τα προϊόντα της Κίνας καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο χώρο στις εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση

Μάλιστα η Κίνα τα πηγαίνει τόσο καλά που κοντράρει ακόμα και την Γερμανία. 
Τα γερμανικά προϊόντα τα οποία εξάγονται στην ΕΕ μειώθηκαν σε σύγκριση με τα κινέζικα, το οποία αυξήθηκαν σημαντικά μεταξύ 2000 και 2019, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών IW της Κολωνίας, την οποία έδωσε στο φως πρώτη φορά η «Die Welt». Οι συντάκτες της μελέτης δεν περιλαμβάνουν πιο πρόσφατα δεδομένα από τα έτη μετά το 2019. 
Οι γερμανικές εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ ανέρχονταν για παράδειγμα πριν από 21 χρόνια στο 14,0 % και οι κινεζικές εξαγωγές αποτελούσαν μόνο το 2,7 %. Το 2019, το ποσοστό από την Κίνα προϊόντων στην ΕΕ αυξήθηκε σε 7,6 %, ενώ της Γερμανίας ήταν μόλις 13,8 %. 
 Σε αυτά περιλαμβάνονται φαρμακευτικά, χημικά και μεταλλικά προϊόντα, ηλεκτρικές συσκευές, βιντεοκάμερες, μηχανές και αυτοκίνητα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων. Σε αυτούς τους τομείς, τα πράγματα πήγαιναν πάντα ιδιαίτερα καλά για τους Γερμανούς εξαγωγείς λόγω της «προφανούς εξειδίκευσής τους σε αυτά τα προϊόντα», όπως αναφέρει η εν λόγω μελέτη.
Το 2000, τα γερμανικά προϊόντα αντιπροσώπευαν το 17,5% των εξαγωγών προς την ΕΕ  και το 2005 έφτασαν το μέγιστο ποσοστό τους (19,0%), ενώ το 2019 ήταν μόνο 17,0%. Το ποσοστό των ομοειδών κινεζικών προϊόντων, από την άλλη πλευρά, αυξανόταν συνεχώς από το 2000 (2,6%) έως το 2019, οπότε και έφτασε στο 9,7%. 
Η εστίαση της Κίνας στους εξελιγμένους βιομηχανικούς τομείς γίνεται ακόμη πιο σαφής εαν δει κανείς τις αναλογίες των προϊόντων που εξάγονται από την Κίνα στην ΕΕ: «Το ποσοστό όλων αυτών των ομάδων προϊόντων στις εξαγωγές της Κίνας προς την Ε.Ε. αυξήθηκε από 50,7 % το 2000 σε 68,2% το 2019. Ήταν δηλαδή τη χρονιά αυτή υψηλότερο από το γερμανικό ποσοστό εξαγωγών προς την ΕΕ, το οποίο  ανέρχονταν στο 65,5%, ενώ το 2000 ήταν  67,4%», καταλήγει η μελέτη του IW.

Δείτε επίσης: Παράταση 90 ημερών για την προσωρινή απασχόληση των εργατών γης

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading