Η Γαλλία ζητά κατάπαυση πυρός στη Λιβύη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φάγιεζ αλ Σάρατζ, επικεφαλή της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, ζήτησε να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν οι «ξένες παρεμβάσεις» στη χώρα.

Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είναι η δεύτερη φορά σε αυτό τον μήνα που έρχεται σε επαφή με επικεφαλή της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας εξέφρασε «την ανησυχία της χώρας του για την τεταμένη κατάσταση στη Λιβύη», διαβεβαιώνοντας ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει το Παρίσι έχουν ως στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή.

Ζήτησε επίσης, να κηρυχθεί γρήγορα εκεχειρία, κάτι που θα επιτρέψει να ξαναρχίσει ο πολιτικός διάλογος, στον οποίο κεντρικό ρόλο θα πρέπει να έχει ο ΟΗΕ.

Ο Λε Ντριάν πρόσθεσε ότι η χώρα του «απορρίπτει κάθε ξένη παρέμβαση, όποιος και αν είναι ο χαρακτήρας ή η προέλευσή της».

Φάγιεζ αλ Σάρατζ

Ο Φάγιεζ αλ Σάρατζ έκανε λόγο στην τηλεφωνική συζήτηση για «τρέχουσες πολιτικές πρωτοβουλίες που δεν έχουν ως στόχο την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση», χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες «πολιτικές πρωτοβουλίες» αναφέρεται.

Κατά τον Σάρατζ, πρόκειται «περισσότερο για ελιγμούς που έχουν ως μοναδικό στόχο να εξευρεθεί κάποιος ρόλος για συγκεκριμένα πρόσωπα», πρόσθεσε, αναφερόμενος προφανώς στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης που τον Απρίλιο του 2019 ξεκίνησε μια επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, όπου εδρεύει η GNA.

Ο Σάρατζ υπογράμμισε επίσης, ότι είναι αναγκαίο να αρθεί ο αποκλεισμός των πετρελαιοπηγών από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χάφταρ και να ξαναρχίσει η παραγωγή πετρελαίου.

Δείτε ακόμη:

Γαλλία: «Η Αγιά Σοφιά να παραμείνει ανοιχτή για όλους»

Loading