Γιβραλτάρ: Χαλάρωσε η νομοθεσία για τις αμβλώσεις

Οι κάτοικοι της μικρής βρετανικής περιοχής του Γιβραλτάρ ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της χαλάρωσης της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις, μιας από τις πιο αυστηρές παγκοσμίως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Περίπου το 62% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ ενός νόμου που επιτρέπει την άμβλωση στις εξής περιπτώσεις: α) σε περίπτωση που κινδυνεύει η σωματική ή ψυχική υγεία της γυναίκας, β) σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, γ) όταν το έμβρυο παρουσιάζει σοβαρές δυσμορφίες. Το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 52,75%.

Το δημοψήφισμα, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της τοπικής κυβέρνησης, ήταν αρχικά προγραμματισμένο για τον Μάρτιο του 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας covid-19.

Τί ίσχυε μέχρι πρότινος

Μέχρι πρότινος στο Γιβραλτάρ απαγορεύονταν οι αμβλώσεις – με εξαίρεση όταν απειλούνταν η ζωή της μητέρας – ενώ όσες γυναίκες έκαναν άμβλωση κινδύνευαν με ισόβια. Κατά συνέπεια οι γυναίκες αναγκάζονταν να πάνε στην Ισπανία ή τη Βρετανία.

Πλέον στο Γιβραλτάρ επιτρέπεται η άμβλωση ως τη 12η εβδομάδα της κύησης. Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Φαμπιάν Πικάρντο, που είχε πραγματοποιήσει εκστρατεία υπέρ του νόμου, παραδέχθηκε ότι η άμβλωση είναι «ένα ευαίσθητο θέμα», όμως χαιρέτισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως ένα απαραίτητο βήμα.

Η μεταρρύθμιση έγινε μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας τον Ιούνιο του 2018, το οποίο είχε κρίνει ότι η νομοθεσία της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου απαγορευόταν η άμβλωση σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, όπως και στο Γιβραλτάρ, αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Δείτε όλη τη ροή ειδήσεων

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading