Γερμανικός Τύπος: Φύλλο και φτερό οι προτάσεις Μακρόν

Στα μεγαλόπνοα σχέδια Μακρόν για την Ευρώπη το Βερολίνο απαντά με κόκκινες γραμμές, προϋποθέσεις, και, προς το παρόν, απουσία αντιπροτάσεων. Στα σχόλια του Τύπου και η πρόσφατη αντισημιτική επίθεση στο Βερολίνο.

Οι προτάσεις Μακρόν πρέπει να εφαρμοστούν, αμέσως και μάλιστα στο σύνολό τους, όποιο κι αν είναι το τίμημα, γράφει με ειρωνική διάθεση σε σχόλιό της η Die Welt με αφορμή την επίσκεψη του γάλλου προέδρου στο Βερολίνο και επισημαίνει: «Η ιδέα όμως, η καγκελάριος να σπεύσει στις Βρυξέλλες ανεμίζοντας την γαλλική σημαία δεν είναι μόνο απλοϊκή, αλλά αντίθετη στο πνεύμα της ενωμένης Ευρώπης. Πρόσφατα η ΕΕ έχασε από τους κόλπους της την Βρετανία. Συνολικά οκτώ βορειοευρωπαϊκές χώρες διατυπώνουν αμφιβολίες στις προτάσεις Μακρόν. Η γαλλογερμανική φιλία θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ακόμα και αν λάβει υπόψη της τον διάλογο μεταξύ ευρωπαϊκού βορρά και νότου. Το Βερολίνο δεν πρέπει να εγκαταλείψει τις ενστάσεις του, αλλά αντίθετα να τις συμπεριλάβει εποικοδομητικά στην διαδικασία του διαλόγου».

Από τις προτάσεις Μακρόν για την μεταρρύθμιση της ΕΕ δεν έχουν απομείνει και πολλές, σημειώνει η Süddeutsche Zeitung και παρατηρεί: «Ούτε για την ιδέα ενός υπ. Οικονομικών για την Ευρωζώνη, ούτε για την πρόταση ενός ειδικού κοινοβουλίου για τη ζώνη του ευρώ υπάρχει σήμερα πλειοψηφία στην Ευρώπη. Βερολίνο και Παρίσι επικεντρώνονται κατά συνέπεια σε τρία κυρίως ζητήματα: Τραπεζική Ένωση, Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και Προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη.

Πανευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας με όχημα το μελλοντικό ENT;

Τραπεζική Ένωση: Για τη Γερμανία είναι το δυσκολότερο εγχείρημα ωστόσο η καγκελάριος εμφανίστηκε δεκτική σε μια κοινή εγγύηση καταθέσεων, μολονότι έσπευσε να προσθέσει “στο απώτερο μέλλον”. Η θέση της Μέρκελ πρέπει να είναι για τον Μακρόν οικεία, μιας και ούτε ο Β. Σόιμπλε ως υπ. Οικονομικών δεν απέκλειε την εγγύηση καταθέσεων, έθετε όμως προϋποθέσεις. Και ο διάδοχος του Β. Σόιμπλε στο υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς αναμένεται να παραμείνει πιστός σε αυτή τη γραμμή. Το Βερολίνο είναι πεπεισμένο ότι πρέπει να περιοριστούν οι κίνδυνοι στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Μόνο τότε μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο. Σε xώρες όπως Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους πλήθος κόκκινων δανείων. Στην Ελλάδα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φθάνουν το 50% του συνόλου δανείων που χορηγήθηκαν.

Ευρ. Νομισματικό Ταμείο: Η κύρια διαφωνία σχετικά με το ιδανικό μείγμα αλληλεγγύης και ευθύνης κάθε χώρας-μέλους επισκιάζει τη συζήτηση για την διεύρυνση του ΕΜΣ σε Ευρ. Νομισματικό Ταμείο. Η ιδέα αυτή ανήκει στον Β. Σόιμπλε. Το Βερολίνο θα προτιμούσε το μελλοντικό ΕΝΤ να αναλάβει την αποστολή της τρόικας. Το Παρίσι ωστόσο ανησυχεί μήπως το Βερολίνο θελήσει με όχημα το νέο Ταμείο να επιβάλλει την δική του πολιτική λιτότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Για αυτό οι Γάλλοι ζητούν για το Ταμείο μια “σταθεροποιητική λειτουργία”, η οποία δεν θα τίθεται σε εφαρμογή μόνο όταν μια χώρα-μέλος απειλείται με χρεοκοπία. Η Μέρκελ ωστόσο διαφωνεί…

Προϋπολογισμός: Σε περίπτωση που το Παρίσι δεν καταφέρει να περάσει την “σταθεροποιητική λειτουργία” εναποθέτει τις ελπίδες του σε έναν “επενδυτικό προϋπολογισμό” για την Ευρωζώνη. Η Μέρκελ ωστόσο απορρίπτει τον μεγάλο ειδικό προϋπολογισμό που ζητά ο Μακρόν και αντιπροτείνει έναν μικρότερο, ο οποίος όμως να είναι ενταγμένος στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Την ώρα που η Γερμανία θέλει να συνδέσει τις εκταμιεύσεις από τον κοινό προϋπολογισμό με προϋποθέσεις, όπως ο σεβασμός του κράτους δικαίους, η αλληλεγγύη στην κατανομή προσφύγων και οικονομικών μεταρρυθμίσεις, η Γαλλία από την πλευρά της δεν διατυπώνει αντιρρήσεις, ζητά όμως σύγκλιση συντελεστών στην φορολόγηση επιχειρήσεων.

Ρατσιστική επίθεση λόγω εβραϊκής κιπά

Επίθεση με ζώνη επειδή φορούσε εβραϊκή κιπά. Το συμβάν στο Βερολίνο ήταν δίχως αμφιβολία αντισημιτική ρατσιστική επίθεση, γράφει η Frankfurter Rundschau, η οποία σημειώνει: «Το γεγονός ότι το νεαρός με την κιπά, που δέχθηκε την επίθεση δεν ήταν καν εβραίος δεν αλλάζει τίποτα. Η δημόσια αγανάκτηση είναι δικαιολογημένη. Το ίδιο ισχύει και για την ανησυχία των πολιτών λόγω της αύξησης αντισημιτικών επιθέσεων. Ανησυχία προκαλεί ωστόσο και το γεγονός ότι διαφορετικές μορφές ρατσισμού δεν αντιμετωπίζεται από τους πολιτικούς με την ίδια προσοχή. Συχνά μουσουλμάνες με μαντήλα καταγγέλουν φραστικές και σωματικές επιθέσεις. Στατιστικά στοιχεία ωστόσο δεν υπάρχουν. Γιατί κανένας, εκτός από τα θύματα, δεν τη ζητά; διερωτάται η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

Πηγή: DW

Loading