Γερμανία σε Ρωσία: «Διαλευκάνετε την υπόθεση Ναβάλνι»

Να διαλευκάνει επειγόντως την υπόθεση Ναβάλνι καλεί τη Ρωσία η Γερμανία. Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, όσο και ο ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, επεσήμαναν ότι οι υπεύθυνοι για την –όπως όλα δείχνουν- δηλητηρίαση πρέπει να λογοδοτήσουν.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο Charité του  Βερολίνο διακρίνουν ενδείξεις ότι ο Ρώσος πολιτικός έχει δηλητηριαστεί, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες του περιβάλλοντος του αντιπολιτευόμενου Ρώσου.

«Λόγω του εξέχοντος ρόλου του Ναβάλνι στην αντιπολίτευση της Ρωσίας οι αρμόδιες αρχές καλούνται επειγόντως να διαλευκάνουν την υπόθεση με διαφάνεια μέχρι τελευταίας λεπτομερίας. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να βρεθούν και να λογοδοτήσουν. Ελπίζουμε ο Ναβάλνι να αναρρώσει πλήρως ξανά» αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Δεν κινδυνεύει η ζωή του Ναβάλνι

Ο Ρώσος αντικαθεστωτικός νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βερολίνου από το Σάββατο και είναι ακόμα σε κώμα. Σύμφωνα με την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου Charité τα κλινικά ευρήματα παραπέμπουν σε δηλητηρίαση. Η συγκεκριμένη ουσία (με την οποία δηλητηριάστηκε) δεν είναι ακόμη γνωστή. Η κατάσταση της υγείας του Nαβάλνι είναι σοβαρή, αλλά δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή του.

Οι Ρώσοι γιατροί δεν επιβεβαίωσαν την υποψία για δηλητηρίαση. Αμφισβήτησαν επίσης ότι καθυστέρησαν την μεταφορά του υπό την πίεση των αρχών. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η Ναβάλνι απολαμβάνει σήμερα της προστασίας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Εγκληματικότητας (ΒΚΑ).

Δείτε ακόμη:
Γερμανία: Ίχνη δηλητηρίασης εντόπισαν οι γιατροί στον Ναβάλνι

Loading