Γαλλία – Περιφερειακές εκλογές : Σήμερα ο δεύτερος γύρος – Ο πρώτος χαρακτηρίστηκε από αποχή ρεκόρ

Περίπου 48 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες με ένα πάντα αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο λόγω της επιδημίας Covid-19

Το πρώτο ζητούμενο σήμερα για την πλειοψηφία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και την άκρα δεξιά είναι η συμμετοχή στις εκλογές, καθώς η μεγάλη αποχή στο πρώτο γύρο φαίνεται οτι κοστίζει στο Γάλλο Πρόεδρο.

Ειδικότερα, στον πρώτο γύρο, πάνω από δύο ψηφοφόροι στους τρεις (66,72%) δεν προσήλθαν στις κάλπες, ποσοστό ρεκόρ για εκλογική αναμέτρηση από την αρχή της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, το 1958. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, μόνο 36% των Γάλλων λογαριάζουν να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο.

Τα περισσότερα από τα πολιτικά κόμματα εξέφρασαν την ανησυχία τους, ενω άρχισαν αν πέφτουν στο τραπέζι διάφορες προτάσεις – αλλαγές. Στελέχη της πλειοψηφίας, μεταξύ των οποίων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ, τάχθηκαν υπέρ της ηλεκτρονικής ψήφου στο μέλλον ενώ, βραχυπρόθεσμα, άλλοι στοιχημάτιζαν σε μια εκστρατεία «αστραπή» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παρακινηθούν οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν σήμερα.

Κερδισμένα από τις εκλογές αυτές πιθανολογείται ότι θα βγούν τα «παραδοσιακά» κόμματα που είχαν κάπως εξαφανισθεί τα τελευταία χρόνια, μετά την εκλογή του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία το 2017. Από την άλλη, το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν δεν μπορεί να ελπίζει πως θα κερδίσει ούτε καν μία από τις 13 περιφέρειες.

Δείτε επίσης: Γαλλία – Περιφερειακές εκλογές: Η ακροδεξιά σημειώνει χαμηλότερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις, βάσει εκτιμήσεων

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading