Ευρωζώνη: Σταθερός στο 0,9% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Σταθερός στο 0,9% διατηρήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Οι τιμές είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω λόγω έκτακτων παραγόντων και ο πληθωρισμός μπορεί να υπερβεί τους επόμενους μήνες το 2% που είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ η πρόβλεψη της ΕΚΤ είναι ότι ο μέσος πληθωρισμός φέτος θα είναι 1%.

Ωστόσο, η απρόσμενη ανοδική κίνηση του πληθωρισμού είναι απίθανο να οδηγήσει την ΕΚΤ στη σύσφιξη της πολιτικής της, καθώς η αύξηση θεωρείται προσωρινή και ο πληθωρισμός είναι πιθανό να μειωθεί απότομα προς τα τέλη του έτους, παραμένοντας πολύ χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ και τα επόμενα χρόνια.

Μεγάλο μέρος της μηνιαίας αύξησης των τιμών καθοδηγήθηκε από την άνοδο των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, αλλά ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας – επιβραδύνθηκε, κάτι που αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να μη σπεύσει η ΕΚΤ να συσφίξει την πολιτική της. Συγκεκριμένα, ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,2% από 1,4% τον Ιανουάριο.

Η ανάκαμψη των τιμών του αργού πετρελαίου και η αναστροφή της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ στη Γερμανία είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση του πληθωρισμού φέτος, ενώ και οι νέες σταθμίσεις στο λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς είχαν κάποια επίδραση.

Δείτε επίσης: Ευρωζώνη: Ο πληθωρισμός παρέμεινε αρνητικός για 4ο συνεχή μήνα

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading