Ερίκ Μαμέρ: Βοηθάμε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο στο Αφγανιστάν

Τους 400 ξεπερνά ο αριθμός των Αφγανών και των οικογενειών τους που εργάζονταν για την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Καμπούλ και έχουν καταφέρει να εγκαταλείψουν τη χώρα 

Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πήτερ Στάνο σημείωσε ότι οι προσπάθειες εκκένωσης συνεχίζονται «γιατί υπάρχουν πολίτες που χρειάζεται και πρέπει να φύγουν». Όπως εξήγησε ωστόσο, «για επιχειρησιακούς λόγους και λόγους ασφαλείας» δεν ανέφερε συγκεκριμένους αριθμούς.  

Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ υπογράμμισε ότι «το μήνυμα της ΕΕ είναι ότι έχουμε καθήκον να βοηθήσουμε αυτούς που βρίσκονται ιδιαίτερα σε κίνδυνο στο Αφγανιστάν. Αυτοί είναι, όπως η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν έχει πει, για παράδειγμα ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γυναίκες δικαστές και δικηγόροι, δημοσιογράφοι, μορφωμένες γυναίκες και τα παιδιά τους. Γι’ αυτές τις ομάδες το μήνυμα είναι ότι η ΕΕ καλεί τα κράτημέλη να προσφέρουν νόμιμες οδούς, ασφαλείς οδούς προς την Ευρώπη για να μπορούν να έρθουν».

Ο Ερίκ Μαμέρ προσέθεσε ότι «μιλώντας πιο γενικά, η θέση είναι ότι πρέπει να εργαστούμε με χώρες στην περιοχή για τα εκατομμύρια των Αφγανών που έχουν εκτοπιστεί από τις δεκαετίες διαμάχης στο Αφγανιστάν. Υπάρχουν σχεδόν τρία εκατομμύρια που έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά και επίσης εκατομμύρια σε γειτονικές χώρες. Θέλουμε να εργαστούμε με τις χώρες για να διαβεβαιώσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι τελικά μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια».

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading