Εμβόλιο κατά Covid-19: Δεδομένα από ισπανικά εργαστήρια εκλάπησαν από Κινέζους χάκερ

Κινέζοι χάκερ έκλεψαν δεδομένα από ισπανικά εργαστήρια που προσπαθούν να βρουν ένα εμβόλιο κατά της Covid-19, γράφει σήμερα η εφημερίδα El Pais.

Η κατηγορία αυτή προκύπτει ενώ τα εργαστήρια σε όλο τον κόσμο δίνουν μάχη με τον χρόνο για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του ιού, ο οποίος έχει αποβεί θανατηφόρος για περισσότερους από 940.000 ανθρώπους και έχει μολύνει περισσότερα από 30 εκατομμύρια στον πλανήτη.

Η επικεφαλής των ισπανικών υπηρεσιών πληροφοριών (CNI) Παθ Εστεμπάν, την οποία επικαλείται η El Pais, δήλωσε ότι οι χάκερ επεξεργάστηκαν “μια ιδιαίτερα κακόβουλη εκστρατεία”, όχι μόνο στην Ισπανία, κατά των εργαστηρίων που εργάζονται στην έρευνα ενός εμβολίου”, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για την κυβερνοεπίθεση που είχε στόχο την Ισπανία.

Η επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησε επίσης ενώπιον των δημοσιογράφων χθες, Πέμπτη, για μια “ποσοτική και ποιοτική αύξηση” των κυβερνοεπιθέσεων κατά τη διάρκεια της καραντίνας, με πειρατές που στοχοθετούν “ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία και ο φαρμακευτικός τομέας”.

Ο πολλαπλασιασμός των επιθέσεων αυτών στις χώρες που ψάχνουν να βρουν εμβόλιο ώθησαν τις εν λόγω χώρες να αυξήσουν τις ανταλλαγές μεταξύ των αντίστοιχων υπηρεσιών τους πληροφοριών, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον φάκελο αυτό, τις οποίες επικαλείται η El Pais, οι κυβερνοεπιθέσεις αυτές έγιναν στην πλειονότητά τους από την Κίνα και τη Ρωσία, συχνά από κρατικούς οργανισμούς αλλά και από εγκληματικές και πανεπιστημιακές οργανώσεις που εμπορευματοποιούν στη συνέχεια αυτά τα πολύτιμα δεδομένα. Η επίθεση που είχε στόχο την Ισπανία έγινε από την Κίνα, σύμφωνα πάντα με τις πηγές αυτές.

Τον Ιούλιο, δικαστήριο της αμερικανικής πολιτείας Ουάσινγκτον άσκησε διώξεις σε δύο Κινέζους πολίτες για την κλοπή μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων από εκατοντάδες υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, μερικές φορές για λογαριασμό κινεζικών κυβερνητικών υπηρεσιών.

Αυτό το κύμα των κυβερνοεπιθέσεων που διαπράττεται εδώ και χρόνια στοχοθέτησε πρόσφατα τα κενά ηλεκτρονικών υπολογιστών εταιριών που αναπτύσσουν ένα εμβόλιο κατά της Covid-19, από τις οποίες ορισμένες στην Ισπανία, μια από τις πλέον πληγείσες χώρες από την πανδημία στην Ευρώπη.

©Πηγή: amna.gr

Loading