ΕΛΚ: Ψήφος υπέρ της αποβολής του ουγγρικού κόμματος Fidesz – Ορμπάν: «Αποχωρούμε αμέσως»

Υπερψηφίστηκε σήμερα από τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) η αλλαγή ορισμένων κανόνων, ώστε να καταστεί δυνατή η αποβολή του ουγγρικού κυβερνώντος κόμματος Fidesz από την ομάδα, όπως αποκάλυψε εκπρόσωπος του κεντροδεξιού σχηματισμού.

Είναι αλήθεια ότι πολλά από τα μέλη του ΕΛΚ έχουν εναντιωθεί στη συμμετοχή του δεξιού κόμματος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, για το οποίο υποστηρίζουν ότι αποδυνάμωσε τη δημοκρατία στην Ουγγαρία και έχει περιορίσει την ελευθερία των ΜΜΕ και άλλες ελευθερίες στη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τα 180 μέλη του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 148 ψήφισαν υπέρ της αλλαγής, 28 κατά και τέσσερα τήρησαν αποχή. Το Fidesz, από την πλευρά του, αρνείται τις κατηγορίες.

Ορμπάν: “Αποχωρούμε άμεσα…”

Άμεση ήταν η αντίδραση της ηγεσίας του ουγγρικού κόμματος, με τον Ορμπάν να ενημερώνει για άμεση αποχώρηση μέσω tweet μίας εκ των υπουργών του.

Ταυτόχρονα, ο Μαγυάρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αποχώρηση με επιστολή προς τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Στην επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ενώ δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και οι γιατροί μας σώζουν ζωές, είναι πολύ απογοητευτικό να βλέπεις ότι το ΕΛΚ παραλύει από τα εσωτερικά διοικητικά ζητήματα και προσπαθεί να κάνει να σιγάσουν και να απενεργοποιήσει τους δημοκρατικά εκλεγμένους ευρωβουλευτές».

Και προστίθεται με νόημα ότι «οι τροπολογίες στους κανόνες της ομάδας του ΕΛΚ είναι ξεκάθαρα μία εχθρική κίνηση εναντίον του Fidesz και των ψηφοφόρων μας. Περιορίζοντας τη δυνατότητα των ευρωβουλευτών μας να εκτελούν τα καθήκοντά τους ως εκλεγμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στερεί τους Ούγγρους ψηφοφόρους από τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Αυτό είναι αντιδημοκρατικά, άδικο και απαράδεκτο. Γι’ αυτό το Fidesz  αποφάσισε να αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ αμέσως».

Ο Ορμπάν καταλήγει ως εξής: «Οι ευρωβουλευτές μας θα συνεχίσουν να μιλούν γι’αυτούς τους οποίους εκπροσωπούν, τους ψηφοφόρους μας, και να υπερασπίζονται τα συμφέροντα του ουγγρικού λαού».

Loading