Ελάχιστες οι επιπτώσεις από τον κοροναϊό στην σερβική οικονομία, εκτιμούν αναλυτές

Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στη Σερβία που προκαλείται από τον κοροναϊό εξακολουθεί να μην γίνεται αισθητή, υπογραμμίζουν οικονομικοί αναλυτές στο τελευταίο τεύχος του οικονομικού περιοδικού ΜΑΤ.
«Η σερβική οικονομία σίγουρα δεν θα ξεφύγει από τον κοροναϊό, αλλά οι απώλειες που θα προκύψουν θα είναι ελάχιστες», επισημαίνουν, προσθέτοντας ότι η οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης με ισορροπημένα δημοσιονομικά μεγέθη και σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στο μεταξύ, το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε ότι το 80% των τουριστικών κρατήσεων για τον Μάρτιο έχουν ακυρωθεί, εξέλιξη που προμηνύει αρνητικά αποτελέσματα για το σύνολο της τρέχουσας χρονιάς. Δεν υπάρχουν ακυρώσεις για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, όμως ακυρώσεις καταγράφονται για τον Μάιο.
Στον κατασκευαστικό κλάδο, οι κινεζικές εταιρείες που κατασκευάζουν έργα υποδομής στη Σερβία ανακοίνωσαν ότι θα μπορούσαν να προσλάβουν περισσότερους τοπικούς εργολάβους για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού από την Κίνα.
Το υπουργείο Κατασκευών, Μεταφορών και Υποδομών είχε πραγματοποιήσει συνάντηση στις 20 Φεβρουαρίου με όλες τις κινεζικές εταιρείες που συμμετέχουν στην υλοποίηση έργων υποδομής στη Σερβία (CRI, CCCC, POWERCHINA, SHANGDONG HIGH SPEED και CMEC) για να συζητήσουν πιθανές λύσεις για τα προβλήματα που προκαλούνται από την έξαρση του κοροναϊού.
Στο μεταξύ, σε ελεύθερη «πτώση» βρέθηκε χθες το χρηματιστήριο του Βελιγραδίου, σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας, ακολουθώντας τις τάσεις των διεθνών αγορών. Ο δείκτης BELEX15 μειώθηκε κατά 1% σε 757,33 μονάδες, ενώ ο BELEXline υποχώρησε 0,8%, κλείνοντας στις 1.662,36 μονάδες.
 

©Πηγή: amna.gr

Loading