Εκλογές στο Ισραήλ: Νικητής ο Νετανιάχου – “Στοίχημα” ο σχηματισμός κυβέρνησης

Σε νικητή των βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ αναδείχθηκε ο – απερχόμενος πρωθυπουργός – Μπενιαμίν Νετανιάχου, όμως το ζητούμενο πλέον είναι η εύρεση συμμάχων για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Νετανιάχου έκανε λόγο χθες Τρίτη για μια “τεράστια νίκη της δεξιάς”, με την εκλογική διαδικασία να είναι η τέταρτη σε διάστημα δύο ετών. Πάντως, ακόμα και με τους παρόντες συμμάχους, το κόμμα Likud δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση κι έτσι τα βλέμματα είναι στραμμένα στον ηγέτη της ριζοσπαστικής δεξιάς, Ναφτάλι Μπένετ.

Σύμφωνα με τα exit polls, το Likud συγκεντρώνει 31 με 33 έδρες από τις 120 της Κνεσέτ, ενώ το Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον) του κεντρώου Γιαΐρ Λαπίντ 16 με 18 έδρες.

Μπένετ: “Θα λειτουργήσω με βάση το καλό του Ισραήλ”

Όπως προαναφέραμε, ο Ναφτάλι Μπένετ εξελίσσεται σε καθοριστικό παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία της χώρας στο προσεχές μέλλον. Ο ίδιος του δήλωσε με νόημα: “Κατανοούμε ότι το βάρος της ευθύνης πέφτει στους ώμους μας. Αυτή την εξουσία που μου δώσατε, θα τη χρησιμοποιήσω ακολουθώντας μία και μόνο αρχή: το καλό του Ισραήλ, το καλό των πολιτών του Ισραήλ. Έχει έρθει η ώρα να επουλώσουμε τις πληγές, να ξεπεράσουμε τις διαφορές”.

Προκειμένου να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 61 έδρες για να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ο Νετανιάχου βασίζεται στη συμμαχία του με υπερορθόδοξα κόμματα αλλά και στον νέο πολιτικό σχηματισμό “Θρησκευόμενοι Σιωνιστές” του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μια σημαντική προσωπικότητα της άκρας δεξιάς.

Από την πλευρά του ο Λαπίντ βασίζεται στη συνεργασία με κόμματα της αριστεράς, του κέντρου αλλά και της δεξιάς που έχουν απογοητευθεί από τον απερχόμενο πρωθυπουργό. Ωστόσο σύμφωνα με τα exit poll, τόσο η συμμαχία του Νετανιάχου όσο και αυτή του Λαπίντ συγκεντρώνουν περίπου 50 έδρες. Εξ ου και η σημασία της στήριξης του Μπένετ στον Νετανιάχου ώστε να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Δείτε επίσης: Ισραήλ: 6,6 εκατ. πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading