Ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ: Οι Βρυξέλλες να δώσουν προτεραιότητα στις επενδύσεις σε υγεία, εκπαίδευση και κοινωνική προστασία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διασφαλίσει ότι τα 750 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία θα συμβάλλουν στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας, η οποία απειλεί έναν στους πέντε πολίτες στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ένας εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ.
Ο Ολιβιέ Ντε Σουτέρ, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξέφρασε τη λύπη του γιατί η ΕΕ «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της» σχετικά με την εξάλειψη της φτώχειας.
«Η δέσμευσή της να βγουν 20 εκατομμύρια άνθρωποι από τις συνθήκες φτώχειας εντός του 2020 δεν υλοποιήθηκε, μολονότι μέχρι και πριν από λίγο διάστημα η ΕΕ κατέγραψε οικονομική ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης», σημείωσε ο Ντε Σουτέρ, επισημαίνοντας ότι «τα οφέλη δεν μοιράστηκαν εξίσου».
Ένας στους πέντε ανθρώπους (δηλαδή 92,4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι) βρέθηκε αντιμέτωπος με την απειλή της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 2019. Περίπου 19,4 εκατομμύρια παιδιά, δηλαδή το 23,1% των ανηλίκων, ζουν σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Ο ειδικός εισηγητής εκφράζει επίσης τη λύπη του επειδή οι Βρυξέλλες, στις συστάσεις τους προς τις χώρες μέλη της ΕΕ, «αντί να δώσουν προτεραιότητα στις επενδύσεις στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής προστασίας, συχνά επέβαλαν περικοπές, στο όνομα της περιστολής των δαπανών».
«Από το 2009, οι χώρες μέλη δεν έχουν σταματήσει να μειώνουν τις επενδύσεις τους σε βασικούς τομείς», σημείωσε.
Ο Ντε Σουτέρ, ο οποίος μόλις ολοκλήρωσε μια δίμηνη αποστολή κατά την οποία συναντήθηκε με στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμών και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, πιστεύει ότι η ΕΕ θα πρέπει «να ανασυσταθεί» με την ευκαιρία της Covid-19, για να καταπολεμήσει τη φτώχεια.
Η τελική έκθεση του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ ενδέχεται να παρουσιαστεί τον Μάιο στην Πορτογαλία.

©Πηγή: amna.gr

Loading