ΕΕ: Έκτακτο Συμβούλιο για τη αύξηση προσφύγων και μεταναστών που περνούν από τη Λευκορωσία στη Λιθουανία

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να συνεδριάσουν εκτάκτως τη 18η Αυγούστου για να εξετάσουν τρόπους για την αντιμετώπιση της μεγάλης αύξησης των προσφύγων και των μεταναστών που περνούν από τα σύνορα της Λευκορωσίας στη Λιθουανία.

Κάθε μήνα και περισσότερες ροές μεταναστών καταγράφονται, ειδικά μόνο τον Ιούλιο, τα σύνορα των δύο χωρών πέρασαν πάνω από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι 81 όλο το 2020.

Ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο απείλησε χωρίς περιστροφές σε αντίποινα στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες στην κυβέρνησή του, ότι θα επιτρέπει τη διέλευση ανθρώπων από χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν να περνούν στο έδαφος της Λιθουανίας, χώρας-μέλους της ΕΕ.

 

«Σκοπός του συμβουλίου είναι να υπάρξει ενημέρωση για την κατάσταση και να εξεταστούν συντονισμένες ενέργειες προκειμένου να προασπιστεί η ακεραιότητα και η ασφάλεια αυτού του τομέα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και προκειμένου να συνεχίσει να υποστηρίζεται η Λιθουανία κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης», ανέφερε εκπρόσωπος της Σλοβένικης κυβέρνησης, η οποία ασκεί το τρέχον διάστημα την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Το συμβούλιο θα γίνει ψηφιακά, διευκρίνισε.

Εκτός των υπουργών Εσωτερικών, θα λάβουν μέρος στο συμβούλιο αντιπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) και της Europol.

Η κατάσταση στα σύνορα Λιθουανίας-Λευκορωσίας δείχνει, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Σλοβενίας, ότι η ΕΕ είναι αντιμέτωπη «με σοβαρή απειλή για την ασφάλειά της» και βλέπει «τη μετατροπή της παράνομης μετανάστευσης σε όπλο από κρατικό παράγοντα», εν προκειμένω «τη Λευκορωσία».

Η κρίση επιδεινώνετε έπειτα από έναν χρόνο μαζικών κινητοποιήσεων και καταστολής τους στη Λευκορωσία, όπου η αντιπολίτευση αμφισβήτησε την εκλογική νίκη του Αλεξάντρ Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές.

Λευκορωσία: «Ο πρόεδρος Λουκασένκο κατηγορεί την Γερμανία για πράξη ναζισμού»

ΟΙ κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκής Ένωση εξαιτίας παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αντίδραση των Λευκορωσικών αρχών στις διαδηλώσεις και την πάταξη οργανώσεων της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών.

Η Λιθουανία, υποστηρίζει ενεργά το κίνημα στη Λευκορωσία που αξιώνει εκδημοκρατισμό και αποτελεί χρόνιο καταφύγιο της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Loading