Διήμερη επίσκεψη του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γ. Κεφαλογιάννη στο Βελιγράδι

του Ν. Πέλπα

Ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι, είχε σύντομη συνάντηση στο Βελιγράδι με την πρωθυπουργό της Σερβίας Άννα Μπρνάμπιτς στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων της μόνιμης Γραμματείας της “Κοινότητας μεταφορών” Ευρωπαϊκής Ένωσης- Δυτικών Βαλκανίων που θα έχει έδρα τη Σερβία. Η επίσκεψη του υφυπουργού Μεταφορών στη Σερβία είναι η πρώτη μέλους της ελληνικής κυβέρνησης από τότε που ανέλαβε καθήκοντα. 
Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Σερβίας ανέφερε: «Είχα μία σύντομη συνομιλία με την πρωθυπουργό της Σερβίας, της μετέφερα τους χαιρετισμούς του Έλληνα πρωθυπουργού και στην ουσία εξετάσαμε τις δυνατότητες για μία ενδεχόμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη το επόμενο διάστημα». Συμπλήρωσε ότι ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επίσκεψη αυτή, τόνισε ωστόσο ότι «προετοιμάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι προς όφελος και των δύο χωρών». 
Ο κ Κεφαλογιάννης, επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα. «Η Σερβία αποτελεί χώρα-κλειδί για ολόκληρη την περιοχή. Πέρα από τις καλές παραδοσιακές σχέσεις τα επόμενα χρόνια θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε ακόμη στενότερους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ επισήμανε ότι γενικότερα τα Δυτικά Βαλκάνια είναι πολύ σημαντική περιοχή για την Ελλάδα διότι μέσω των χωρών της περιοχής υπάρχει πρόσβαση προς τις αγορές της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης. «Η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, η γειτονιά μας, όταν θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί πολιτικά οικονομικά και κοινωνικά θα αποτελέσει τον καλύτερο δίαυλο επικοινωνίας του Νότου με τον Βορά της Ευρώπης» υπογράμμισε ο κ. Κεφαλογιάννης. 
Ο υφυπουργός Μεταφορών συναντήθηκε επίσης με τον ομόλογό του της Σερβίας Μίοντραγκ Πολεντίτσα και με τον υφυπουργό Εξωτερικών, υπεύθυνο για τις οικονομικές σχέσεις Νέμανια Στεβάνοβιτς. «Ενημέρωσα τον κ. Στεβάνοβιτς για το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη οικονομική παρουσία στη Σερβία και του μετέφερα την αλλαγή κλίματος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα όσον αφορά τις επενδυτικές ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κεφαλογιάννης. Τόνισε επίσης ότι έθεσε στον Σέρβο υφυπουργό Εξωτερικών προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως διοικητικού και γραφειοκρατικού χαρακτήρα και του ζήτησε να παρέμβει ώστε να ξεπεραστούν. 
Στα εγκαίνια της μόνιμης Γραμματείας της “Κοινότητας Μεταφορών” Ευρωπαϊκής Ένωσης- Δυτικών Βαλκανίων παρέστη η Ευρωπαία επίτροπος Βιολέτα Μπουλτς καθώς και οι υπουργοί Μεταφορών πέντε χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία). Αποστολή της Γραμματείας είναι να επεκτείνει τους κανόνες, τις αρχές και την πολιτική της ΕΕ στον τομέα των μεταφορών και στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.
 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading