Διεθνής καταδίκη για την εκτέλεση του παλαιστή Ναβίντ Αφκαρί

Τη διεθνή καταδίκη προκάλεσε η χθεσινή εκτέλεση  του Ιρανού παλαιστή Ναβίντ Αφκαρί που είχε κριθεί ένοχος ότι μαχαίρωσε και σκότωσε έναν φρουρό ασφαλείας κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2018, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για μια «βάναυση πράξη».

Ο γενικός εισαγγελέας της επαρχίας Φαρς, Καζέμ Μουσαβί, είπε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν ότι ο 27χρονος αθλητής εκτελέστηκε χθες το πρωί σε φυλακή του Σιράζ κατ’ εφαρμογή του «κεσάς», δηλαδή του «νόμου αντεκδίκησης», κατόπιν αιτήματος «των γονέων και της οικογένειας του θύματος».

Η καταδίκη του Αφκαρί τον Σεπτέμβριο είχε προκαλέσει κατακραυγή σε όλον τον κόσμο, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ζητά από την Τεχεράνη να μην προβεί στην εκτέλεσή του.

Ο παλαιστής υποστήριζε ότι ομολόγησε έναν φόνο που δεν έκανε, επειδή υποβλήθηκε σε βασανιστήρια. Ο δικηγόρος του δήλωνε ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη για την ενοχή του. Οι δικαστικές αρχές του Ιράν διαψεύδουν τις κατηγορίες περί βασανιστηρίων.

«Η εκτέλεση από το ιρανικό καθεστώς του Ναβίντ Αφκαρί είναι μια κακόβουλη και βάναυση πράξη. Την καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο», δήλωσε αργά χθες στο twitter ο Μάικ Πομπέο. «Είναι μια εξοργιστική επίθεση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ακόμη και στα αξιοκαταφρόνητα πρότυπα αυτού του καθεστώτος», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) δήλωσε «σοκαρισμένη» από την εκτέλεση του Ιρανού παλαιστή, επισημαίνοντας πως: «είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι οι εκκλήσεις αθλητών από όλο τον κόσμο και όλη η παρασκηνιακή δουλειά της ΔΟΕ, μαζί με την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του Ιράν, τη Διεθνή Ομοσπονδία Πάλης και την Ομοσπονδία Πάλης του Ιράν, δεν πέτυχαν τον στόχο τους».

Η ένωση αθλητών Global Athlete συχνά επικριτική τους αθλητικούς φορείς, κάλεσε την ΔΟΕ και τη Διεθνή Ομοσπονδία Πάλης να επιβάλει άμεσες κυρώσεις για τον αποκλεισμό του Ιράν. Μια παγκόσμια ένωση που εκπροσωπεί 85.000 αθλητές, η World Players United, ζήτησε από το Ιράν να μην εκτελέσει τον αθλητή.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η τελευταία επικοινωνία μεταξύ του Αφκαρί και της οικογένειάς του έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου τηλεφωνικά. Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασε σε ανακοίνωσή της την «μυστική» εκτέλεση του Ναβίντ Αφκαρί, κάνοντας λόγο για «παρωδία της δικαιοσύνης» μετά από μια «πρόδηλα άδικη» δίκη.

Η Σουηδέζα υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε με ανάρτησή της δήλωσε «αποτροπιασμένη από την είδηση της εκτέλεσης του Ιρανού παλαιστή Ναβίντ Αφκάρι».

Το hashtag #Navid_Afkari στα περσικά διαδόθηκε ευρέως στο Twitter χθες σε εκδηλώσεις στήριξης του 27χρονου και σε εκκλήσεις για την ακύρωση της εκτέλεσής του.

Στο Λονδίνο, μια ομάδα διαδηλωτών χθες διαμαρτυρήθηκε έξω από την ιρανική πρεσβεία χθες κατά της εκτέλεσης.

Η δικηγόρος Μπαμπάκ Πακνιά επέκρινε επίσης τη «βιασύνη» της Δικαστικής Αρχής για την εκτέλεση της ποινής. «Ακόμα κι αν συνέβη η δολοφονία, δεν είναι ο ρόλος της Δικαστικής Αρχής να κάνει ό,τι μπορεί για να δοθεί χάρη (στον κατάδικο);» σημείωσε στο Twitter.

Με τουλάχιστον 251 εκτελέσεις το 2019 το Ιράν είναι η χώρα που εφαρμόζει τη θανατική ποινή περισσότερο στον κόσμο μετά την Κίνα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

ΓΣ

©Πηγή: amna.gr

Loading